Обама поручио Палестинцима: Заслужили сте државу!

Амерички предсједник Барак Обама истакао је данас, послије састанка с палестинским предсједником Махмудом Абасом у Рамали на Западној обали, да Палестинци заслужују своју државу и да није одустао од напора за обнову преговора о миру.  Он је оцијенио и да би било од помоћи да ракете не падају на Израел, алудириајући на јутрошње рактирање из […]

четвртак, март 21, 2013 / 17:01

Амерички предсједник Барак Обама истакао је данас, послије састанка с палестинским предсједником Махмудом Абасом у Рамали на Западној обали, да Палестинци заслужују своју државу и да није одустао од напора за обнову преговора о миру.

 Он је оцијенио и да би било од помоћи да ракете не падају на Израел, алудириајући на јутрошње рактирање из појаса Газе.

"Једноставнп речено, Палестинци заслужују своју државу. САД су посвећене остварењу двије државе. Ми тежимио независној, одрживој и повезаној палестинској држави уз државу Израел, како би двије стране уживале у проспериту и миру", нагласио је Обама на конференцији за новинаре с Абасом.

Он је прецизирао да је "једини начин да се тај циљ постигне кроз директне преговоре".
Обама је допутовао у Рамалу другог дана посјете Блиском истоку, након топлог дочека у Израелу у сриједу.

Стигао је хеликоптером из Јерусалима у Рамалу, удаљене само неколико километара. Имао је прилику да види ограде и зидове које су Израелци подигли према Западној обали да би се одвојили од Палестинаца.

Око 150 демонстраната окупило се у Рамали да протестује против његове посјете, узвикујући: "Обама ниси добродошао овдје", али их је полиција спријечила да стигну до Абасовог сједишта.

Обама, који је стигао у пратњи америчког државног секретара Џона Керија, се састао и са палестинским премијером Саламом Фајадом током кратке посјете Западној обали од само пет сати.

Он је синоћ у Јерусалиму, послије састанка са премијером Бењамином Нетанијахуом, казао да је постизање мира између два народа "стварно тежак проблем".

Амерички лидер је данас поновио да "апсолутно вјерује да је (мир) још могућ", али да мисли да је "то врло тешко", оцијенивши да политике у Израелу и на палестинским територијама отежавају потрагу за тим циљем.

"Желим да обје стране раде оно што могу да изграде осјећај повјерења и наде и надам се да ће влада САД бити од помоћи у томе", нагласио је Обама, рекавши, такође, да зна за палестинско незадовољство због ширења јеврејских насеља на Западној обали.

"На питање о могућности за обнову преговора критиковао је изградњу насеља, истакавши да је рекао Нетанијахуу да САД не сматрају ширење насиља "конструктивним и одговарајућим за напредовање ка циљу мира".

Такође је рекао да повратак за преговарачки сто отежавају и палестински услови.

Абас је разговоре с Обамом означио добрим и корисним. "Састанак је био могућност да се дискутује о ризицима које представља наставак насељавања", казао је Абас, истакавши да се мир не постиже кроз насиље, окупацију, насељавање, хапшење и порицање права избјеглица.

Када је посјетио Египат 2009. године, Обама је у говору у Каиру рекао да је палестинска ситуација неподношљива, истичући непорециву патњу и тежњу за домовином, подсјећа Би-Би-Си. Од тада се мало шта измијенило за Палестинце, али је тај деценијски сукоб потиснут на страну због Арапског прољећа, рата у Сирији и иранског нуклеарног програма.

Управо ти догађаји доминирали су дискусијама Нетанијахуа и Обаме.

На Западној обали предсједник САД се суочио са тежим задатаком да разувјери Палестинце, имајући у виду чињеницу да су они изгубили вјеру у дводржавно рјешење сукоба с Израелом. Осим тога Обама није донио никакву нову иницијатуву за обнову мировног процеса који је у застоју од септембра 2010. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *