О. Тадић: Заједно уложити амандмане на Устав БиХ

Потпредсједник СДС-а Огњен Тадић изјавио је да је циљ странака из Републике Српске да заједно уложе амандмане на Устав БиХ како би се дефинисале промјене ради имплементације одлуке Европског суда за људска права у случају „Сејдић-Финци“.  "Да би ова промјена била ефикасна и повољна по интересЕ Републике Српске, односно да они не би били повријеђени […]

четвртак, август 30, 2012 / 07:26

Потпредсједник СДС-а Огњен Тадић изјавио је да је циљ странака из Републике Српске да заједно уложе амандмане на Устав БиХ како би се дефинисале промјене ради имплементације одлуке Европског суда за људска права у случају „Сејдић-Финци“.

 "Да би ова промјена била ефикасна и повољна по интересЕ Републике Српске, односно да они не би били повријеђени у овом процесу, ми морамо дефинисати критеријуме који нису само садржајног уставно-правног карактера, већ и тактичко-преговарачког карактера", рекао је Тадић, који је и замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ.

У том смислу, каже Тадић, сагледавајући приједлоге других политичких странака из Федерације БиХ видимо да они углавном полазе са искључивих позиција.

"Нама није жеља да кренемо са било какве искључиве позиције. Жеља нам је да имамо један конструктивни приступ, али да при томе не заборавимо да у овом процесу рјешавамо проблеме мањина и представника грађана из реда осталих, а не конститутивних народа",навео је он.

Тадић је поновио да је приједлог СДС-а да се чланови Предсједништва БиХ бирају непосредно, посебно када је у питању Република Српска.

"Што се тиче приједлога у вези са Дом народа парламента БиХ, ту постоји одређена формула која је резултат ранијег процеса који је водила посебна комисија задужена за ово питање и у чему се СДС и СНСД прилично слажу", нагласио је он.

Тадић је изразио наду да ће се заједно тражити рјешења овог проблема, оцјењујући да би било сврсисходно да странке из Републике Српске то заједно и предложе.

Одговарајући на питање када би се расправа о амандманима на Устав БиХ могла наћи у парламенту БиХ, Тадић је одговорио да то зависи од низа фактора који нису везани само за вољу представника из Српске.0 КОМЕНТАРА

  1. Gospodine Tadiću, morate biti aktivniji i opozicioniji.Izbori su šansa da se SDS profiliše kao stranka mnogo mladih i pametnih ljudi koji mogu poštenije da vode RS. Vi i gosp. Govedarica, Stevandić ,Latinović….

  2. Огњене много важније од питања сејдић&финци, је да ли ће народ имати хљеба, брашна и меса ове зиме, кад се пшеница посуђује, а цијена горива већ полако нагиње на 3 км, али то неке не интересује, зато немам повјерење у ту причу, већ у Вукоту Говедарицу, Латиновића, Мићића, Стевандића, Којића,…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *