О концесијама и подстицајима на наш начин

Локалне заједнице у Републици Српској већ деценију упозоравају на маћехински однос Владе према њима. Један од драстичних примјера тог односа је општина Соколац. Спрега дијела републичког руководства и локалних моћника оштетила је општину и све њене грађане за милионе марака. Соколачко предузеће Клаоница и прерада меса некада је запошљавала 100 радника, а чак и у […]

субота, јул 4, 2015 / 23:24

Локалне заједнице у Републици Српској већ деценију упозоравају на маћехински однос Владе према њима. Један од драстичних примјера тог односа је општина Соколац. Спрега дијела републичког руководства и локалних моћника оштетила је општину и све њене грађане за милионе марака.

Соколачко предузеће Клаоница и прерада меса некада је запошљавала 100 радника, а чак и у рату 30-ак запослених је одржавало производњу.

Након приватизације предузећа, чија је процјењена вриједност била око милион марака, држави је остало мање од 30% предузећа, фондовима 15, а већина дионица прешла је у приватни капитал односно власништво 150 малих акционара.

Међутим контролу над Клаоницом преузео је соколачки функционер СНСД-а Мирко Чоловић иако има само 2,6% удјела у власништву.

Убрзо након приватизације у предузећу није остао ниједан радник,сва опрема је однешена у приватну фирму Мирка Чоловића, а сви рачуни су блокирани. Ипак то није сметало Министартву пољопривреде, на чијем челу је тада био Радивоје Братић, ,да Клаоници, односно Мирку Чоловићу под концесују изда преко 600 хектара пољоприврденог земљишта и редовно исплаћује подстицаје из буџета Републике Српске.

Исплата подстицаја се наставила и наредних година, иако предузеће Клаоница и прерада меса Соколац никада није поднијело финансијски извјештај о утрошку срдедстава за подстицај, није имала ни једног запосленог радника, није плаћала порезе а рачуни су и даље били блокирани па није јасно ни како се новац уплаћивао.

Клаоница није плаћала ни концесиону накнаду па је на тај начин, осим државе, директно оштећена и општина Соколац. Међутим Комисији за концесије Републике Српске све то није сметало и чак су направили записник да је све у складу са законом и Клаоници омогућили да користи и објекте Фарме крава у Сокоцу који нису били предмет концесије.

Након жалби општине Соколац у протекле 2,5 године, овом криминалу се коначно стало у крај, пе је Влада Републике Српске на приједлог ресорног министра др Стева Мирјанића 9. марта ове године донијела Одлуку о раскидању концесионог уговора са предузећем "Клаоница и прерада меса а.д. Соколац", без права жалбе што је објављено у Службеном гласнику Републике Српске. Општина је Фарму продала на лицитацији прије годину дана и није успјела увести увести новог власника "ТЦ Зона Бања Лука" у посјед, због опструкције Мирка Чоловића и појединих службеника у институцијама Републике Српске.

Резултата ће можда бити јер је Министарство пољопривреде Републике Српске наложило правобранилаштву да покрене тужбу против предузећа Клаоница и прерада меса Соколац, а општини Соколац дало сагласност да почне са издавањем пољопривредног земљишта.0 КОМЕНТАРА

 1. Све ће се то звати „БИЛО НЕКАД“

  Сарајевско-романијска и Горњо-подрињска регија са 14 општина и 141.000 становника има услове да буде једна од најбогатијих регија у Европи.

  Умјесто да пунимо буџет Републике Српске и помажемо оне који имају мање блага од нас, ми смо најсиромашнија регија у Српској.

  Треба то све увезати, сељачине, шумокрадице и остале битанге ставити гдје им је мјесто.

  Полако,јесмо погријешили, али и то ће бити за наук ако мислимо живјети као људи и опстати на овим просторима.

  Иначе имам проблем са овом поганом ријечи,чуј „концесија“, то ми у овом неправедном друштву гдје сва добра која је народ створио у двадесетом вијеку и пушком одбранио иду појединцима-кокошарима.

  Концесија данас значи смрт за будућност народа и Републике Српске, зар не?

 2. Hahaaaaa , seljačine, šumokradice i ostale bitange su dobro uvezane i stavljene gdje im je mjesto- u zmajevo gnijezdo.

  A, budžet punimo, porezima, registracijom vozila,drumarinama, pdv-om, kaznama, taksama, pretplatama, uplatama, upisima, ispisima, potvrdama, izvodima, razvodima, vjenčanjima , umiranjem, sahranjivanjem, … , a to što ovi uvezani sve pokradoše to je zahvaljujući mudroj i državotvornoj politici našega cara.

 3. ribar, 05.07.2015. 12:50:28
  Koliko Sarajevsko-romanijska regija ima neiskorišćenog hidropotencijala, da odmah idemo na maksimalno iskorišćenje sve raspoložive hidroenergije. EPRS mora da investira milijarde u hidroelekrane.
  Započeti hidroenergetski sistem Trebišnjice nije završen, ne radi se samo o HE Dabar, već i drugim elektranama.
  Šta misliš o hrvatskoj hidroelektrani Dubrovnik 216 MW koja se napaja našom hidroenergijm sa bilećkog jezera besplatno?

 4. BeatbigerU, ko je zadužio na naše ime tolike ilijarde?
  Prizivaš smrt lopovima i slugama MMF-a, pa ode naša vlada sva Ostasmo mi bez zmaja, pa šta ćemo onda? Ko će nam pričati priče lovačke, ko će nam pjevati ispod šatora …, ko će nas lagati i krasti?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *