О чему све данас расправља ПС тзв. БиХ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ разматраће данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о финансирању политичких странака, чији су предлагачи чланови Интерресорне радне групе за израду измјена изборног законодавства. Приједлогом измјена и допуна Закона спроводе се препоруке Групе Савјета Европе за борбу против корупције /ГРЕКО/ у вези са већом транспарентношћу финансирања партија. Пред посланицима […]

среда, мај 11, 2016 / 09:28

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ разматраће данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о финансирању политичких странака, чији су предлагачи чланови Интерресорне радне групе за израду измјена изборног законодавства.

Приједлогом измјена и допуна Закона спроводе се препоруке Групе Савјета Европе за борбу против корупције /ГРЕКО/ у вези са већом транспарентношћу финансирања партија.

Пред посланицима ће у првом читању бити Приједлог закона о Омбудсману за људска права БиХ с циљем његовог хармонизовања с Париским принципима, те препорукама Комитета УН и Савјета Европе.

Новим законом о Омбудсману наглашава се независност ове институције и посебно забрањује сваки облик утицаја на њен рад, унапређује ефективност Омбудсмана у заштити и промоцији људских права, као и механизма за превенцију и спречавање тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни или поступака.

Сједиште Институције омбудсмана је у Бањалуци, а има канцеларије у Мостару, Сарајеву и Брчко дистрикту, те их може према потреби основати и у другим мјестима у БиХ, наводи се у Приједлогу закона.

Пред посланицима ће бити и принципи Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о спорту у БиХ, Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о Правобранилаштву БиХ, Приједлога закона о контроли спољнотрговинског промета робе двојне намјене, те Приједлога закона о контроли спољнотрговинског промета оружја, војне опреме и робе за посебне намјене.

На дневном реду је и Извјештај о раду Савјета министара БиХ, као и Приједлог закона о забрани јавног порицања, минимизирања, оправдавања или одобравања Холокауста, злочина геноцида и злочина против човјечности, чији су предлагачи посланици Клуба СДП-а БиХ Денис Бећиревић, Саша Магазиновић и Мирсад Мешић.

Након завршетка 28. сједнице Представничког дома, биће одржана наредна сједница Дома на којој ће бити разматран Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације којим се у складу с одговарајућим директивама Савјета ЕУ, допуњава забрана дискриминације у БиХ и по основу старости и инвалидитета, те дефинише узнемиравање као облик дискриминације.

На предложеном дневном реду је и захтјев посланика Салка Соколовића, Предрага Кожула и Борислава Бојића за разматрање Приједлога закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ по хитном поступку.

Измјенама ће овај закон бити усклађен са одредбама Закона о јавним набавкама и биће дефинисано да су сви чланови Канцеларије за разматрање жалби БиХ по свим критеријума у потпуности једнаки и у том контексту основни принцип на којем је заснован закон јесте "иста плата за исти или сличан посао" чланова Канцеларије за разматрање жалби БиХ.

Пред посланицима ће се наћи и принципи Приједлога закона о хуманитарним организацијама БиХ, Извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2015. годину, те извјештаји Централне банке БиХ за 2015. годину.

На дневном реду је и Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ, Извјештај БХРТ-а о реализацији планских докумената за 2015. годину, Финансијски план и планови програма БХР1 и БХТ1 за 2016. годину и Извјештај о обављеној ревизији финансијског пословања БХРТ-а за 2015. годину.

Пред посланицима ће бити и информација о раду Тужилаштва БиХ за 2015. годину и информација о потребним измјенама закона и прописа у складу са Уставом БиХ који би омогућили бржу и ефикаснију борбу против корупције и организованог криминала, чији је подносилац Министарство безбједности БиХ.

Биће разматрана и информација о напретку у процесу испуњавања услова БиХ на европском путу, чији је подносилац Дирекција за европске интеграције БиХ, те одлука о усклађивању цијена услуга мобилне телефоније и услова за пружање телекомуникационих услуга коју је доставила Регулаторна агенција за комуникације БиХ.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *