НСРС: Усвојена декларација о Дану Републике

Народна скупштина Републике Српске неће укидати Дан Републике уколико би Уставни суд БиХ евентуално донио одлуку којом се поједине одредбе Закона о празницима Српске проглашавају неуставним, наводи се у Декларацији коју је парламент Српске данас усвојио. Декларацију која је усвојена поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Српске пред Уставним судом БиХ подржала су […]

петак, април 17, 2015 / 16:24

Народна скупштина Републике Српске неће укидати Дан Републике уколико би Уставни суд БиХ евентуално донио одлуку којом се поједине одредбе Закона о празницима Српске проглашавају неуставним, наводи се у Декларацији коју је парламент Српске данас усвојио.

Декларацију која је усвојена поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Српске пред Уставним судом БиХ подржала су 63 посланика, док су три била против.

Народна скупштина сматра да је оспоравање појединих одредаба Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ искључиво политички, а не правно заснован акт, чији је прикривени циљ негација легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставно-правног поретка БиХ.

Празници Српске утемељени су на начелу недискриминације и не угрожавају национални и вјерски идентитет и равноправност ниједног од три конститутивна народа, и одговарају универзалним вриједностима, европским тековинама и искуствима.

Неприхватљиво је да се у поступку оцјењивања уставности оспорених одредаба Закона цијене политички и историјски догађаји због којих је 9. јануар одређен као Дан Републике, наводи се у Декларацији.

У документу се истиче да парламент Српске изражава пуну вољу и спремност да искористи сва правна и политичка средства да би одбранио легитимни интереси и сачувао идентитет Републике Српске потврђен Дејтонским споразумом.

“Народна скупштина позива на јединствен став и дјеловање представника Републике Српске у органима и институцијама у БиХ и свих политичких странака са сједиштем у Републици Српској да штите интересе Српске и њених грађана и очувања уставног поретка, утврђеног Дејтонским мировним споразумом, истиче се у Декларацији.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске успјешно је у прошлој години реализовало постављене циљеве у свим сегментима дјеловања.

Област сузбијања криминалитета детерминише смањење укупног броја евидентираних кривичних дјела, што је резултат смањења обима кривичних дјела општег криминалитета за 7,8 одсто, рекао је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

– У области општег криминалитета истиче се смањење броја имовинских кривичних дјела и задржавање високог коефицијента расвијетљености кривичних дјела против живота и тијела од 97,2 одсто – рекао је Лукач у НСРС, представљајући извјештај о раду МУП-а Српске за прошлу годину.

Према његовим ријечима, борба против организованог криминалитета реализована је у оквиру 51 оперативне акције којом је обухваћено 27 криминалних група с различитим степеном организованости и повезаности са иностранством.

– Откривено је 550 кривичних дјела привредног криминалитета, са процијењеном проузрокованом материјалном штетом која је већа од 28 милиона КМ. У области борбе против корупције биљежи се повећање броја откривених кривичних дјела за више од 20 одсто – додао је Лукач.

Министар је нагласио да је износ трајно одузете имовине у 2014. години већи од 14 милиона КМ, а да је проведена 81 финансијска истрага. Навео је да је противтерористички приступ реализован према циљевима спречавања, заштите, прогона и реаговања, а да су адекватно третиране и пријетње од сајбер криминалитета.

– Одржано је повољно стање јавног реда и мира. Нарочито ефикасно дјеловање остварено је током грађанских демонстрација и нарушавања јавног реда и мира у већем обиму у Федерацији БиХ, као и на заштити и спасавању људи и имовине за вријеме ванредне ситуације проузроковане поплавама и приликом одржавања октобарских избора – појаснио је Лукач.

Посланик СНСД-а Драго Тадић оцијенио је да Министарство унутрашњих послова успјешно извршава све задатке, те да је безбједносна ситуација веома добра. “МУП Републике Српске даје сигурност свим грађанима, јер је евидентно да константно унапријеђује рад”, рекао је Тадић у расправи о извјештају о раду МУП-а за прошлу годину.

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Споменка Стевановић истакла је да веома добро што је био висок степен расвијетљености кривичних дјела у 2014. години.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић каже да су прошлу годину обиљежиле афере у Бобар банци, Балкан инвестмент банци и предузећу “Бирач” и да МУП мора да их истражи и информише јавност.

Народна скупштина размотрила је данас извјештај о раду МУП-а Републике Српске за прошлу годину у коме се наводи да је успјешно реализована мисија очувања безбједности Српске и њених грађана. Министар Лукач истакао је да је у 2014. години проведено низ успјешних полицијских акција и да су реализовани постављени циљеви у свим сегментима дјеловања.

– Рад МУП-а не зависи само од министра, него од укупног система који је велики. У наредном периоду радићемо на запошљавању младих и квалитетних кадрова да би додатно унаприједили наш рад – рекао је Лукач у завршној ријечи.

Он је нагласио да у Српској до сада нису ријешена нека од тешких убиства, али да МУП не смије одустати од рада на тим предметима.

– Надам се да ће у наредном периоду наш интензиван рад допринијети рјешавању свих убистава, а сигурно је да ћемо све урадити у складу са законом – додао је Лукач.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама закона о судовима Републике Српске којим је предвиђено оснивање Окружног суда и Окружног привредног суда у Приједору.
Овим Нацртом закона врши се усклађивање са законима о граду Бијељина, о граду Приједор, о граду Добој, о граду Требиње и Законом о оснивању општине Станари, те уређује мјесна надлежност основних судова с обзиром на то да су ови градови до ступања на снагу предметних закона имали статус општина.

Усвојен је Нацрт закона о предшколском васпитању и образовању којим је предвиђено да Влада Републике Српске, ради унапређења квалитета васпитања и образовања, формира савјет за развој предшколског, основног и средњег васпитања као посебно савјетодавно тијело.

Усвојен је закључак којим се овај Нацрт закона упућује јавну расправу у трајању од 30 дана.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о трансфузијској дјелатности којим се уређује трансфузијска дјелатност, систем квалитета у трансфузијској дјелатности и обезбјеђивања довољних колична безбједне крви и компоненти крви за потребе грађана Српске.

Усвојен је извјештај одбора Народне скупштине Републике Српске за безбједност и за борачко-инвалидску заштиту у којем се наводи да рад и дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ генеришу међунационалну мржњу и нетрпељивост и не доприносе суживоту и помирењу у БиХ.

У извјештају је изражено незадовољство радом Суда и Тужилаштва БиХ, као и радом Агенције за истраге и заштиту БиХ на случајевима ратних злочина.

Усвојен је годишњи извјештај омбудсмана за дјецу за 2014. годину у којем се констатује да је заустављен даљи раст броја пријава угрожавања права дјеце.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је извјештај о повођењу акционог плана за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској до 2015. године, за 2014. годину, који је највећим дијелом остварен у погледу унапређења економског положаја жена на селу.

Усвојена је информација о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ у којој се наводи да Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ и ЕУ у 2014. години није ступио на снагу због непровођења одлуке Европског суда за људска права у случају “Сејдић-финци против БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *