Новости: Ченгић и СДА истјерали муслимане из Требиња

„Новости” откривају: Како су и зашто требињски муслимани 1993. године напуштали родни град. Хасан Ченгић у име странке (СДА) наредио напуштање Требиња. У исељавање муслимана из Требиња, током рата у БиХ, активно се укључио врх Странке демократске акције, у времену и условима када су сасвим били безбједни у том херцеговачком граду, пишу Новости. О томе […]

понедељак, децембар 10, 2012 / 16:41

„Новости” откривају: Како су и зашто требињски муслимани 1993. године напуштали родни град. Хасан Ченгић у име странке (СДА) наредио напуштање Требиња.

У исељавање муслимана из Требиња, током рата у БиХ, активно се укључио врх Странке демократске акције, у времену и условима када су сасвим били безбједни у том херцеговачком граду, пишу Новости.

О томе свједочи и документ у који су “Новости” имале увид. Заправо је ријеч о писму које је локалном одбору СДА Требиње упућен из “централе” те странке, са потписом Хасана Ченгића, секретара СДА. Ченгић каже да “пошто ситуација у БиХ, из часа у час постаје у погледу безбједности сложенија, нарочито послије прихватања женевских докумената од стране Радована Караџића и његове клике на Палама, потребно је у циљу остварења тежњи свих муслимана, очувања и јачања наше државе БиХ, хитно предузети на терену требињске општине”.

А онда Ченгић прецизира мјере требињском руководству СДА, гдје, поред осталог, захтијева да се “преко наших активиста анимирају сви муслимани, нарочито угледни и имућни да у што скорије време напусте Требиње и пређу у Црну Гору”.

– Имовину, непокретну и покретну, дјелимично продати, а по могућности оставити на чување провјереним Србима, одраније познатим пријатељима муслимана, који су противници отпадничке Караџићеве политике – наређује Ченгић “ферманом” из Сарајева. – Не либити се притисака, па ни примјене силе према оним муслиманима који не поступе по овој заповјести. По доласку у Црну Гору, повезати се са СДА, Мерхаметом, и нашим људима у Либералном савезу Црне Горе, гдје ћете добити све инструкције за даље поступање. Сваки наш вјерски објекат у Црној Гори ће вам пружити помоћ, а браћа у Тузима, Подгорици, Плаву и Рожају диљем Црне Горе вас очекују.

Цијениће сваку жртву

На крају писма Ченгић поручује да ће “сва њихова имовина бити надокнађена када постигну циљ, а вашу жртву ћемо знати да цијенимо, што муслимани свијета од вас очекују.”

Писмо је послато 20. јануара 1993. године, када је услиједио излазак муслимана из Требиња, али не под српским “прогоном”, већ по инструкцији из Изетбеговићеве Странке демократске акције, онако како је Ченгић тражио, дословно, не либећи се према својим сународницима, ако треба да се чине притисци, па и примјењује сила!0 КОМЕНТАРА

  1. Zmaje ne laži

    Autor je napisao ono što je Čengić rekao, Srbi su srušili džamije. Ako ti je teško prihvatiti da vas je vaše avlijsko cvijeće iz SDS driblalo i zajebavalo, a ponekad i ubijalo, onda ti niko nije kriv

  2. JETRA
    imao sam priliku da vidim izjavu kojom jedan trebinjac “dobrovoljno“ ostavlja tzv Srpskoj republici BiH svoju kucu u Trebinju. takve izjave su se “dobrovoljno“ potpisivale i u jos nekim mjestima pod rasinom vlascu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *