Новосадски универзитет одбио да нострификује дипломе из Брчког

Новосадски универзитет одбио је да нострификује око 30 сумњивих диплома са Европског универзитета у Брчком, али и других, углавном приватних факултета у БиХ. Академску јавност у регији поново потреса још једна афера у вези с нерегуларним и/или лажним дипломама које стижу са подручја БиХ. На новосадски универзитет стигле су дипломе на нострификацију са Европског универзитета […]

недеља, април 26, 2015 / 15:17

Новосадски универзитет одбио је да нострификује око 30 сумњивих диплома са Европског универзитета у Брчком, али и других, углавном приватних факултета у БиХ.

Академску јавност у регији поново потреса још једна афера у вези с нерегуларним и/или лажним дипломама које стижу са подручја БиХ.

На новосадски универзитет стигле су дипломе на нострификацију са Европског универзитета у Брчком које су издате 38 дана прије него што је факултет, како је наведено, основан, 28. децембра 2012.

У Агенцији за акредитације високошколских установа БиХ истакли су да се све акредитоване високошколске установе на нивоу БиХ налазе на листи акредитованих установа, које су објављене и на порталу ове агенције. Такође, објављена је и листа високошколских установа код којих је процес акредитације у току. Ни на једној од ових листи нема Европског универзитета из Брчког. Међутим, статус ове установе, како су нам истакли, нису могли коментарисати.

У петак, и поред неколико телефонских позива и слања упита по овом питању, у кабинету Сектора за образовање Владе Брчко дистрикта су истакли да је шеф недоступан, због чега нисмо добили реакцију на овај случај.

Мирко Кулић, ректор Европског универзитета Брчко, демантује ове информације. Наводи да је факултет добио дозволу за рад 2011. године, да се у овом конкретном случају можда ради о некаквој техничкој грешци на датуму допуне дипломе, те да "није ријеч ни о фалсификованим дипломама".

"Провјерили смо, и код нас није било дипломираног студента с иницијалима Н.Т. током 2012. године. Тај професор прича овакве приче да смањи број уписаних студената код нас, јер се код њих смањио број уписаних студената. Такође, укупно од оснивања овог универзитета до сада дипломирало је 36 студената из Србије, а не око 400, како је навео тај професор", истакао је Кулић.

Међутим, са друге стране, овом универзитету Сектор за образовање Брчко дистрикта издао је рјешење о одузимању лиценце 23. јануара 2014. године, због, како је наведено у рјешењу, престанка испуњавања услова за рад прописаних законом, подзаконским актима и препорукама Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, као и због утврђених недостатака и пропуста у раду који су неотклоњиви или се не могу отклонити без озбиљних посљедица по квалитет студија.

"Уложили смо жалбу на ово рјешење, јер су они то урадили потпуно незаконито. Нису нам омогућили учешће у поступку, нити да предочимо одговарајућу документацију! Тај поступак је још пред судом", наводи Кулић и додаје да Универзитет и даље уредно ради и својим заслужено свршеним студентима издаје дипломе, које су, како каже, законски важеће у БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. Lažnim falsifikovanim diplomcima su zatrpali se državne institucije. U školama danas pola nastavnika i profesora radi sa falsifikovanim lažnim diplomama sa Ineternacionalnog i Evroskog unoverziteta iz Brčkog i Edukacijskog fakulteta iz Travnima. Zahtavamo poništavanje diploma kupljenih na ovim fakultetima, i proterivanje antroploškog otpada iz državnih ustanova.

 2. Na ovim navedenim brčanskim privatnim univerzitetima, upis traje svih 12 meseci, bukvalno svaki dan. Diplomira se za mesec-dva zavisno od toga koliko se kome žuri da donese doplomu na konkurs ili da se zaposle bez konursa. To nkda podrazumeva kupovinu diplome za 12-15.000 KM + kupivina radnog mesta!

 3. Univrzitet i Brčko su ko Bog i šeširdžija.
  Još malo će svako selo i svaka zaostala bosanska kasaba imati svoju „univerzitet“, a nema ni jedne fabrike.
  Mafija je predaleko otišla u kriminalu.

 4. Наградно питање за Фронталовце:“ Постоји ли иједан од приватних факултета у Бањој Луци чије сувласник није неко од СНСД-ових главешина?“

 5. Не знам зашто ово не би била топ тема за сваки овај страначки сабор. Колико ми је познато, Хрватска нема приватне факултете. За разлику од Србије и Српске. Огромна је корупција и на државним универзитетима и долазимо у позицију да се сахрањује и нада да ће некад бити боље.

  Ово што раде у Брчком, Травнику, Широком је велики злочин према нашем народу. Али тим се нико не бави.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *