Ново убиство природе на Уни: Хидроелектране у Мартинброду и Добреници

Центар за животну средину из Бање Луке можемо само похвалити за посао који му је у називу. Овај пут се обраћају Градском вијећу Бихаћа, у циљу заштите ријеке Уне. Центар за животну средину је данас упутио отворено писмо Градском вијећу Града Бихаћа поводом усвајања Приједлога Одлуке о давању сагласности на покретање поступка додјеле концесије Јавним […]

среда, јул 22, 2015 / 11:11

Центар за животну средину из Бање Луке можемо само похвалити за посао који му је у називу. Овај пут се обраћају Градском вијећу Бихаћа, у циљу заштите ријеке Уне.

Центар за животну средину је данас упутио отворено писмо Градском вијећу Града Бихаћа поводом усвајања Приједлога Одлуке о давању сагласности на покретање поступка додјеле концесије Јавним натјечајем- тендер за пројектовање, изградњу, управљање и пријенос мХЕ на локалитету Мартин Брод и Добреница, те поводом ванредне Скупштине на којој ће се сутра поново гласати о овом питању.

Отворено писмој Градском Вијећу Бихаћа

Позивамо Вас да повучете Одлуку о давању сагласности за покретање поступка додјеле концесије за мале хидроелектране на ријеци Уни и станете на страну грађана у одбрану ове ријеке, а не интереса приватног сектора.

Уна је позната и вриједна управо због својих природних феномена, дивље снаге и људи који су вијековима везани уз њу. Подручје Бихаћа и Унско-санског кантона је једно од приоритетних области БиХ за развој одговорног и авантуристичког туризма, активности у природи и кориштења природних ресурса на одржив начин. Сви планови Националног парка Уна, па и само постојање парка као институције се оваквим пројектима угрожавају.

Ријеке као што је Уна морају бити последња мјеста која ћемо да угрозимо ради економске добити. Иако се ради о малим хидроелектранама, утицај које оне имају на околиш је огроман. Кањони и клисуре БиХ су тзв. „вруће тачке биодиверзитета“ са многим ендемским, вриједним и ријетким врстама, које смо дужни да штитимо.

Национални паркови су основани управо са циљем да се природно и културно-историјско насљеђе очува и користи на начин да добит од тога има шире друштво и локална заједница. По ИУЦН категоризацији заштићених подручја хидроелектранама није мјесто у националним парковима.

Центар за животну средину/ Пријатељи земље Босна и Херцеговина окупља професионалце и активисте посвећене заштити животне средине и одрживом развоју, те годинама пратимо планове за изградњу хидроенергетских објеката у БиХ. Изразито критичан став имамо према плановима за изградњу хидроелектрана у заштићеним подручјима или на високовриједним ријекама, каква Уна свакако јесте, те Вас због тога позивамо да повучете наведену Одлуку.

Центар за животну средину се са својим капацитетима и знањем придружује борби локалног становништва и организација из Бихаћа и околине у одбрани Уне, као једног од истинских бисера Крајине.
 0 КОМЕНТАРА

  1. Muslimani svoje reke brane o nedaju pod koncesuju stranom okupatoru, dok sprksi izdajnici predaju stranom okupatoru Drinu, Sutjesku, Lim, Trebišnjicu, Neretvu, Vrbas, Bosnu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *