Новић: Зауставити манипулације при регистрацији бирача

Локални избори у Сребреници су показали недостатке Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ и указали на могућност да се у оквиру закона манипулише у вези са регистрацијом бирача, упозорава министар цивилних послова БиХ Средоје Новић. Он у интервјуу Срни истиче да постојеће законско рјешење омогућава да се појединци пријављују сходно потребама изборног процеса у […]

уторак, децембар 25, 2012 / 14:12

Локални избори у Сребреници су показали недостатке Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ и указали на могућност да се у оквиру закона манипулише у вези са регистрацијом бирача, упозорава министар цивилних послова БиХ Средоје Новић.

Он у интервјуу Срни истиче да постојеће законско рјешење омогућава да се појединци пријављују сходно потребама изборног процеса у било ком дијелу БиХ, што представља класичну манипулацију законом и оцјењује да је формирање коалиције цивилног друштва "1. март" управо резултат таквог стања.

"Законом из 2001. потпуно је либерализована пријава пребивалишта, што је омогућило низ злоупотреба те слободе, тако што се адреса пријављује тамо гдје апсолутно није могуће становати – на ливади, у јавним институцијама и вјерским заједницама", упозорава Новић.

То је, сматра он, вјероватно био мотив појединим странкама да у парламентарној процедури одбију законско рјешење које би у великој мјери спријечило злоупотребе.
Новић истиче да права лица која имају статус избјеглих или расељених на пребивалиште или боравиште из априла 1992. остају загарантована и неупитна.

"Сматрам да злоупотребе везане за бирачки списак и изборе треба рјешавати прописима који регулишу ово питање, а то је Изборни закон БиХ", напоменуо је он.
Средоје Новић сматра да је на органима надлежним за ова питања да одлуче да ли ће се за упис у Бирачки списак тражити и доказ о пријави код надлежног Фонда ПИО, Фонда здравствене заштите, породичне медицине, те доказ да дјеца похађају вртиће или школе на новој адреси, као и да на нове адресе долазе рачуни за комуналне услуге, телефоне…

Новић је подсјетио да Министарство има обавезу да предложи закон о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ ради стварних потреба које произилазе из практичне примјене прописа везаних за електронски потпис.
Тако би се омогућило обављање појединих радњи везаних за пријављивање или одјаву пребивалишта – боравишта и добијање увјерења електронски, путем портала надлежних органа.

Он је указао да је неопходно регулисати обавезу држављана БиХ који у иностранству имају привремени или стални боравак да се евидентирају – пријаве код надлежних дипломатско-конзуларних представништава БиХ.

"Једна смо од ријетких земаља која уопште нема ове евиденције. Потребно је и прецизирати услове за пријаву и одјаву пребивалишта и боравишта с циљем спречавања злоупотреба", нагласио је Новић.

Под злоупотребама превасходно се подразумијевају злоупотребе које су, користећи садашња законска рјешења, вршили криминалци који су добијали идентификационе документе, а пријављивали су се на лажне адресе.

Према његовим ријечима, познати су случајеви злоупотреба пријављивања лажног пребивалишта или боравишта ради смјештаја дјеце у вртиће или ради похађања одређене школе, смјештаја у студентске домове…

Новић у интервјуу Срни напомиње да Министарство цивилних послова настоји да, у сарадњи са другим надлежним институцијама, модификује постојећа рјешења да би нашло оптималнији однос између права и обавеза грађана, те права и обавеза институција у БиХ.

Новић наводи да би измјене у систему пријаве пребивалишта онемогућиле постојеће злоупотребе, чиме би било створено безбједније окружење.

"Немамо намјеру да измишљамо неке посебне инструменте у ту сврху, него да користимо рјешења која користе земље региона и земље ЕУ, а то је обавезивање особе која се пријављује да достави ваљан доказ о правном основу за пријављивање на датој адреси", рекао је он.

То подразумијева доказе о власништву некретнине-објекта, посједу, уговор о закупу стана са власником или његову сагласност за пријаву, као и доказ да је некретнина у судском или управном спору – поступку легализације и слично.

Новић је додао да би олакшан поступак био за брачне другове, родитеље и дјецу.
На посебан начин били би ријешени случајеви особа смјештених у геријатријске установе, те пријава бескућника.

"Предложеним измјенама и допунама уводи се могућност електронске пријаве пребивалишта", наводи Новић и додаје да се новим рјешењима предвиђа и вођење евиденције улица и кућних бројева, те се ствара основа и за ефикаснији рад пореских органа у БиХ.

Он сматра да је велика штета што раније нису усвојене измјене и допуне Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, чиме би систем личних докумената у БиХ имао пуни интегритет сегмента безбједности.

"Рјешење која нисмо на вријеме усвојили мораћемо усвојити касније. У противном се може довести у питање и безвизни режим", закључио је Новић.0 КОМЕНТАРА

  1. Ti si Noviću ostario u vlast, svakom režimu si bio mirođija i na tome si svrno ohoho miliona, a o kraljevskom životu da ne govorimo. Usput pošto si Prijedorčanin pa se zna da si zaposlio svu svoju bližu i dalju porodicu. Pa zašto ovi zakoni nisu donešeni davno?Stoga i ti si krivac za sve što nam se dešava. Sve vam je uzgred osim plate, mamicu vam lopovsku.
    Ili ste bili sa onima u dilu kojima je trebalo ovo dešavanje na izborima? To je vrlo moguće, niti juče u vlasti, niti si zelen i mlad.

  2. niko ne može donijeti Zakon koji bi spriječio one koji su protjerani da se registruju u mjestu sa kojeg su protjerani i kojima je to mjesto prebivališta bilo 1991. godine.

    Lično se ne slažem sa zloupotrebom da ljudi poput zukorlića registruju se samo da bi glasali.

    Slazem se u potpunosti sa inicijativom Suljagića 1. mart. Bilo bi dobro da se svi registruju tamo gdje su zivjeli 91.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *