Новић и Радмановић били Мајкићке прије Душанке

Средоја Новић, актуелни делегат у Дому народа и бивши министар цивилних послова, потврдио је за АТВ да је узео отпремнину, јер је раније испунио услове за пензију. Није желио да говори о детаљима, али је законско право искористио док је био у Савјету министара и према важећем правилнику узео око 28.000 марака. Потом је до […]

четвртак, јул 16, 2015 / 11:34

Средоја Новић, актуелни делегат у Дому народа и бивши министар цивилних послова, потврдио је за АТВ да је узео отпремнину, јер је раније испунио услове за пензију. Није желио да говори о детаљима, али је законско право искористио док је био у Савјету министара и према важећем правилнику узео око 28.000 марака.

Потом је до краја мандата обављао министарску позицију у Савјету министара, али како није желио да открива детаље, остало је нејасно у ком статусу је завршио мандат у извршној власти.

“Све је јасно у закону све стоји у документима, ништа дакле није спорно и ништа није мимо закона. Искористио сам своје право, изност је наведен у папирима”, рекао је за АТВ Средоја Новић.

Слично право искористио је и Небојша Радмановић, високи функционер СНСД-а и актулени делегат у Дому народа. И Радмановић је потврдио за АТВ да је у току претходног мандата као члан Предсједништва БиХ испунио услове за старосну пензију.

Добио је отпремнину, каже да не зна тачно колико, али тврди да га нико није питао да ли то жели. Ако је и Радмановић добио шест плата које су претходно исплаћене, онда сигурно отпремнина није била мања од 28.000 марака. Радмановић није желио званично да коментарише свој случај, али тврди да се пезнионисао непосредно прије истека мандата у Предсједништву, а потом је избаран у Дом народа. Узимање отпремнине, па и да је по закону, раније је осудио предсједник Српске Милорад Додик, комантаришући отпремнину Дусанке Мајкиц. Из Центара цивилних инцијатива и данас реагују и позивају на хитне измјене закона.

“Дакле све по закону, али није морално, није коректно, није људски у ситуацији када БиХ има преко 550 тисућа неупосленика, када знамо какав је страндард насих грађана у каквој ситуацији живимо и оцијенити гледајући на наше окружење, с тога би требали журно мијењати постојеће одлуке”, рекао је Ивица Чавар и Центра цивилних иницијатива.

Велика прашина у јавности се дигла након случаја Душанке Мајкић, а потом се појавила инфромација да је Живко Марјанац искористио право пензионисања, а потом се вратио на посао. Претходно су још неки посланици попут Петра Кунића и Бериза Белкића користили право пензионисања, али очигледно да се круг ту не затвара. Сви они у глас тврде да по сили закона одлазе у пензију.

У невладином сектору упозоравају да би што прије требало мијењати закон, јер није мали број оних који су узели отпремнине по основу пензионисања, потом наставили да обављају од најплаћенијих функција у држваним институцијама. У највишем законодавном тијелу, нема иницијативе за измјене спорног закона, а питање је да ли ће је бити и након годишњих одмора.0 КОМЕНТАРА

  1. Nije ni čudo što ovi propali političari ljube skute političkoj „gromadi“Lični interes je u svemu jedini važan.Mnogo djece gladno.Mnogo boraca bez posla.Penzioneri na izdisaju.Nezaposlenih svakim danom sve više i više.Pa i ono malo crkavice koju nazivaju penzija kasni i po mjesec dana.A ova bagra gde god šta može ćapiti,ništa ne propušta.Tako nam i treba kad od panja ne vidimo bukvu.

  2. Ја се увек одушевим дубином размишљања нашег политичара у покушају.

    Сасвим сигурно су т право користили и неки функционери који нису СНСД-овци. Јасно је да је то неморално, да да то право не би требали да користе.

    Међутим, не постоји никаква иницијатива садашње власти која то право може да укине за час. Не знам шта се чека? Да још СНСД-оваца стекне услове за то право?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *