Нови земљотрес у Непалу, јуче погинуло 1.950 људи

Снажан потрес јачине 6,7 степени Рихтерове скале осјетио се данас у Непалу и Индији, због чега су се поново тресле зграде у Њу Делхију, а проузрокована је и лавина на Хималајима.  Потрес јачине 6,7 степени Рихтера регистрован је у региону гдје је јуче у разорном земљотресу погинуло најмање 1.950 људи. "Још један потрес, поново лавина", […]

недеља, април 26, 2015 / 11:25

Снажан потрес јачине 6,7 степени Рихтерове скале осјетио се данас у Непалу и Индији, због чега су се поново тресле зграде у Њу Делхију, а проузрокована је и лавина на Хималајима.

 Потрес јачине 6,7 степени Рихтера регистрован је у региону гдје је јуче у разорном земљотресу погинуло најмање 1.950 људи.

"Још један потрес, поново лавина", изјавио је за Ројтерс индијски планинар Арџун Ваџпаи који се телефоном јавио из базног кампа на планини Макалу 20 километара од Монт Евереста.
Током разговора у позадини су се чули крици и звук лавине. Из базног кампа на Евересту Румун Алекс Гаван путем "твитера" објавио је да су кренуле три лавине.

Број погинулих у јучерашњем разорном земљотресу повећао се на 1.950, док су у бази на Евересту почели да слијећу хеликоптери како би помогли жртвама лавине у којој је погинуло најмање 14 лица.

У земљотресу јачине 7,9 степени Рихтерове скале који се осјетио и у сјеверном дијелу Индије, у Кини и Бангладешу, повријеђено је 4.700 људи.

Становници Катмандуа, пријестонице Непала, провели су јучерашњи дан на улицама разореним у снажном потресу.

"У базном кампу на Монт Евересту планинари који су се ту затекли чекају хеликоптере који су од јутрос почели да долијећу", јавио је новинар АФП.

Исти извор наводи да је на Евересту ведро и да пада слаб снег.

Портпарол непалског одсјека за туризам, које издаје неопходне визе за успон на "кров свијета"

Гјанендра Кумар Шреста рекао је да је у лавини погинуло најмање 14 лица.
"За сада је потврђено да је погинуло 14 лица, али се страхује да би број могао бити већи", рекао је Шреста.
Један од водича Шинђи Тамура рекао је да је најмање 40 лица повријеђено у лавини која се појавила услед земљотреса али да се не зна тачан број несталих.
Због снијега који је падао јуче није било могуће провести спасилачку акцију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *