Нови протести у Словенији, овај пут мирни

Током дана, широм Словеније на хиљаде људи окупило се на такозваном првом словеначком општенародном устанку против политичке леве и десне елите. У Марибору, Новој Горици и Птују вечерас је мирно јер су се демонстранти разишли, али на улицама Љубљане још увијек има људи. Међу главним захтјевима учесника протеста, под слоганом "тражимо оставку политичке елите", је […]

петак, децембар 21, 2012 / 23:11

Током дана, широм Словеније на хиљаде људи окупило се на такозваном првом словеначком општенародном устанку против политичке леве и десне елите.

У Марибору, Новој Горици и Птују вечерас је мирно јер су се демонстранти разишли, али на улицама Љубљане још увијек има људи.

Међу главним захтјевима учесника протеста, под слоганом "тражимо оставку политичке елите", је успостављање народне контроле над влашћу, реформа правосуђа, брзо и ефикасно санкционисање политичара који стичу материјална добра на незаконит начин и одузимање тих добара, јавио је словеначки портал 24ур.

"Одузели су словеначком народу достојанство, покрали су све што су могли. Тражимо наша права, тражимо да нас уваже као људска бића," каже Змаго Боровц, вођа синдиката.

Највише демонстраната протестовало је у центру Љубљане. Око 10.000 људи окупило се на Тргу Републике носећи транспаренте "Влада доле, народ горе" и "Готови су" уз слике премијера Јанеза Јанше, градоначелника Љубљане Зорана Јанковића и најпознатијих словеначких предузетника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *