Нови муфтија бивши сарадник муџахедина?

Главни фаворит за новог поглавара Исламске заједнице БиХ травнички муфтија Нусрет Авдибеговић у протеклом рату имао је блиске везе са муџахединима и био је главна спона између команданата „Ел Муџахедина“ и безбједносних структура Армије БиХ, пише „Прес“.  Авидбеговић је био више него близак са добро познатим српским главосјечама попут Махмуда Абу Абдела Азиза ал Мунтесибуа, […]

среда, август 15, 2012 / 13:42

Главни фаворит за новог поглавара Исламске заједнице БиХ травнички муфтија Нусрет Авдибеговић у протеклом рату имао је блиске везе са муџахединима и био је главна спона између команданата „Ел Муџахедина“ и безбједносних структура Армије БиХ, пише „Прес“.

 Авидбеговић је био више него близак са добро познатим српским главосјечама попут Махмуда Абу Абдела Азиза ал Мунтесибуа, познатог по надимку Барбароса или Риђобради, којег је 1992. године дочекао раширених руку.

О блискости травничког муфтије и Барбаросе свједочи и једна фотографија, која је снимљена у Травнику, а на којој се види двадесетак људи, махом муџахедина.

Авдибеговић се сликао и са озлоглашени Имадом ал Хусеином, познатијим као Абу Хамза.

Да је Авдибеговић био изузетно близак муџахединима свједочи и његов извјештај о унутрашњој структури одреда, који је писао за потребе војне обавештајне службе бошњачке армије. Документ је израђен 20. новембра 1995. и практично открива комплетну структуру "Ел Муџахедина" пред сам крај рата.

Авдибеговић, између осталог, наводи да је на челу одреда Абу Мали, те да је оперативно име злогласног команданта Вазал.

Ратне везе муфтије са муџахединима нису биле никаква препрека да га три изборна округа у оквиру Исламске заједнице БиХ предложе за новог реиса. Авдибеговић има подршку и одлазећег поглавара Мустафе Церића.

Послије потврде кандидатуре Авдибеговић је најавио нови концепт Исламске заједнице БиХ у којем ће бити наглашена њена духовна мисија.

Аутор књиге "Ера тероризма у БиХ" Џевад Галијашевић каже да је Травник, од како је Авдибеговић на челу муфтијства, постао једно од најјачих вехабијских упоришта у БиХ.

Према ријечима Галијашевића, Авдибеговић би, ако буде изабран за поглавара Исламске заједнице, био Церићева продужена рука.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *