Нови изасланик за Сирију поласкан и уплашен

Алжирски дипломата Лахдар Брахими рекао је данас генералном секретару УН Бан Ки Муну да је “почаствован, поласкан, покоран и уплашен” пред чињеницом да је изабран за особу која ће предводити међународне напоре за рјешавање конфликта у Сирији. Брахими се састао први пут са Баном од када је прошле седмице пристао да од наредног мјесеца замијени […]

субота, август 25, 2012 / 12:36

Алжирски дипломата Лахдар Брахими рекао је данас генералном секретару УН Бан Ки Муну да је “почаствован, поласкан, покоран и уплашен” пред чињеницом да је изабран за особу која ће предводити међународне напоре за рјешавање конфликта у Сирији.

Брахими се састао први пут са Баном од када је прошле седмице пристао да од наредног мјесеца замијени Кофија Анана на функцији специјалног представника УН и Арапске лиге за Сирију.

“Генерални секретару, када сте ме назвали рекао сам вам да сам почаствован, поласкан, покоран и уплашен, а то осјећам и сада”, рекао је Брахими првом човјеку УН на састанку у Њујорку, пренио је Ројтерс.

Брахими је нагласио да ће приоритет његове мисије бити сиријски народ и да ће интереси народа бити испред свих осталих. “Покушаћемо да помогнемо колико можемо, нећемо се штедјети. Хајде да пробамо и видимо шта можемо да урадимо”, рекао је нови изасланик УН.

Брахими, који је оклијевао неколико дана када је примио позив, састао се данас са више званичника свјетске организације ради разговора о новом приступу сиријској кризи, у којој је, према подацима УН, у посљедњих 17 мјесеци погинуло 18.000 људи.

“Што дуже овај сукоб траје, биће све више жртава и људских патњи. Ваше руковођење биће веома важно. Ви уживате пуно поштовање и пуну подршку међународне заједнице. Најважније је што имате подршку Савјета безбједности и читавог система УН”, рекао је Бан.

Анан се крајем мјесеца повлачи са функције специјалног изасланика послије шест мјесеци, пошто је изјавио да његов мировни план за Сирију нема подршку у подијељеном Савјету безбједности УН.

Русија и Кина су уложиле вето на неколико предложених резолуција у којима се осуђује сиријска власт и пријети јој се санкцијама, а Москва сматра да САД, Европа и земље Персијског залива желе промјену власти у Дамаску.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *