Нови хорор тероризма: Жена са бебом бомбаш самоубица

Жена бомбаш самоубица је на сјевероистоку Нигерије, који је под ударом Боко Харама, са бебом на леђима ушла неопажено на посјећену пијацу и активирала експлозив.

среда, јануар 25, 2017 / 10:29

Жена бомбаш самоубица је на сјевероистоку Нигерије, који је под ударом Боко Харама, са бебом на леђима ушла неопажено на посјећену пијацу и активирала експлозив.

Жена с бебом и двије дјевојчице,светри са експлозивом, напале су препуну пијацу у граду Мадагалију прије 11 дана, убивши шесторо људи и ранивши 17, навео је званичник Мадагалија Алхаји Јусуфу Мохамед.

Портпарол нигеријских копнених снага Рабе Абубакар није могао да потврди да је беба искоришћена у нападу и рекао је да се жена можда само "маскирала" тако да изгледа као да носи дијете. УН-ова агенција за дјецу (УНИЦЕФ) рекла је да је то први случај на сјевероистоку Нигерије у који је уплетено дијете о којем је извјештавано.

"Веома смо забринути због коришћења бебе на тако безосјећајан начин", рекла је портпаролка УНИЦЕФ-а.

Самоубилачки бомбашки напади у име џихадистичке групе Боко Харам учестали су у сјевероисточној Нигерији, средишту седмогодишњих настојања тих милитаната да створе "исламску државу".

Исламистичка група користи прогнану дјецу или дјевојчице које отима и присиљава их да постану бомбаши, а нека од те дјеце нијесу ни свјесна да носе експлозив, кажу хуманитарне организације.

Коришћење дјеце као бомбаша самоубица од стране Боко Харама порасла је скоро петоструко од 2014., с 19 бомбашких напада дјеце, већином дјевојчица, које је у прошлој години забиљежио УНИЦЕФ. Прије напада у Мадагалију, најмлађе дијете коришћено у таквом нападу била је деветогодишња дјевојчица, рекла је УН-ова агенција.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *