Нова посланица ка Влади Српске: Асистенти су пошли у школе 01.09.

Родитељи дјеце са сметњама у развоју су и данас писали Влади Српске, а Фронтал.СРБ изражава своје посвемашње задовољство што нам је данашње писмо стигло наопослом. Азбуком коју дјеца уче у школи, како и доликује одговорним родитељима.

петак, септембар 15, 2017 / 14:28

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Н/Р ПРЕДСЈЕДНИЦЕ ВЛАДЕ, Жељке Цвијановић

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ

Н/Р МИНИСТРА, Дане Малешевића

Бања Лука, 15.09.2017.год,

ПРЕДМЕТ: Захтјев за измјену уговора о дјелу, хитнотражи се!!

Поштована/и,

Од стране асистената упознати смо да су школама достављени приједлози уговора који се имају потписати са асистентима у настави. Увидом у приједлоге уговора, утврђено је да исти ступају на снагу и примјењују се од дана потписивања.

Као што вам је добро познато, школска година је почела 01.09.2017. године, кад су у школу с нашом дјецом са сметњама у развоју пошли и асистенти.

Издавање уговора о дјелу за асистенте од стране Министарства просвјете и културе је несумњива потврда да свако од наше дјеце има право на ангажман асистента у настави (а које право, de facto и de iureприпада од почетка школске године, а не од половине септембра!).

Осим тога, имамо сазнања да је Влада Републике Српске разматрала Информацију о асистентима за ученике са сметњама у развоју у школској 2017/2018. години, у којој је недвосмислено МОРАЛА планирати и средства за плаћање ових лица од ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ!

Уважавајући наведено, утврдили смо да је неопходно да се реализација уговора усклади с формалним основом, а за који су се требала обезбиједити средства из буџета Републике Српске, у складу са горе наведеном Информацијом, коју је Министарство просвјете и културе припремило, а Влада Републике Српске усвојила.

У том смислу, тражимо да се изврши корекција члана уговора о дјелу које ће школе закључити са асистентима, на начин да им се ЛЕГАЛИЗУЈЕ ПРИСУСТВО И ИЗВРШИ ПЛАЋАЊЕ ОБРАЧУНА НАКНАДЕ ЗА РАД, ПОЧЕВ ОД 01.09.2017. године, невезано за датум потписивања уговора.

Молимо за ХИТНО поступање по наведеном, јер ћемо у супротном бити принуђени потражити судску заштиту, јер неплаћање асистената према урађеном је наношење материјалне штете нама и нашој дјеци, из разлога што переиод рада од 01.09.2017. године пада на рачун родитеља дјеце. Овим се доводи до грубих повреда одредаба члана 2. став 2. Закона о основном образовању и члана 38. Устава Републике Српске.

С поштовањем,

СВИ РОДИТЕЉИ ДЈЕЦЕ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *