Норвежани искрени: Зар ЕУ мисли да ми можемо замијенити Русију?

Норвешка не може битно да повећа испоруке гаса у Европу у случају смањења набавки од Русије, каже норвешки министар за нафту и енергију Торд Лиен.  "Ми можемо у краткорочној перспективи да повећамо производњу гаса, али не значајно", рекао је министар у интервјуу њемачком листу Ханделсблат. Према његовим ријечима, Русија је поуздан снабдјевач гасом, али убудуће […]

понедељак, март 31, 2014 / 19:34

Норвешка не може битно да повећа испоруке гаса у Европу у случају смањења набавки од Русије, каже норвешки министар за нафту и енергију Торд Лиен.

 "Ми можемо у краткорочној перспективи да повећамо производњу гаса, али не значајно", рекао је министар у интервјуу њемачком листу Ханделсблат.

Према његовим ријечима, Русија је поуздан снабдјевач гасом, али убудуће ЕУ може да повећа куповину енергената у САД и Африци захваљујући проширењу капацитета за прихватање течног нафтног гаса (ТНГ).

"Ако цијене буду коректне, одговараће и понуда. Али наравно, течни гас и његов транспорт преко мора су скупљи него транспорт цјевоводима", примјетио је Лиен.

До 2020. године Норвешка планира да повећа производњу гаса на 130 милијарди кубних метара годишње са 110 милијарди колико је било 2012. године. Већи дио норвешког гаса се испоручује европским земљама гасоводима, пренијела је руска агенција Риа новости.

Раније је министар економије и енергетике Њемачке Зигмар Габријел такође признао да не види разумну алтернативу руском гасу.

Разговори о могућем смањењу увоза енергената из Русије почели су у Европи после оштрог погоршања политичке ситуације у Украјини и уласка Крима у састав Русије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *