Нормализује се потражња за житарицама

Грозница на тржишту житарица се стишава, али цијене остају и даље високе, а ионако напета ситуација изазвана неповољним климатским условима, наставиће се и у 2013. До кризе на тржишту прехрамбених производа није дошло, од чега се највише страховало, током љета, али цијене пшенице од 250 евра по тони и од 242 евра по тони кукуруза […]

петак, децембар 28, 2012 / 23:50

Грозница на тржишту житарица се стишава, али цијене остају и даље високе, а ионако напета ситуација изазвана неповољним климатским условима, наставиће се и у 2013.

До кризе на тржишту прехрамбених производа није дошло, од чега се највише страховало, током љета, али цијене пшенице од 250 евра по тони и од 242 евра по тони кукуруза порасле су за 30 одсто на годишњем нивоу, што је одраз забринутости у погледу снабдјевања свјетског тржишта житарица.

„Раст цијена није успио да рационализује европску потражњу упркос очекивањима. Остаје да се види да ли ће се остварити предвиђања о очекиваном смањењу потрошње на тржишту САД”, изјавио је савјетник „Агритела” Готије Ле Молга.

Незапамћена суша у последњих 60 година у САД, претопло љето у појасу Црног мора и у западној Аустралији као и преобилне падавине у западном дијелу Европе, Бразилу и Аргентини као директна последица климатских промјена који су обиљежили 2012. оставиле су катастрофалне последице по свјетску пољопривреду, пренијела је агенција АФП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *