Ноћ истраживача

Бања Лука ће у вечерас бити обојена истраживачким духом, фантастичним изненађењима, новим сазнањима и добром забавом. Тај да ће се, у периоду између 17:00 и 24:00 часа, у Парку Петар Кочић, на Тргу Крајине и Бањ Брду, одржати Ноћ истраживача! Ноћ истраживача представља највећу и најзабавнију промоцију науке и научника на свијету намењену популацији свих […]

петак, септембар 28, 2012 / 08:15

Бања Лука ће у вечерас бити обојена истраживачким духом, фантастичним изненађењима, новим сазнањима и добром забавом.

Тај да ће се, у периоду између 17:00 и 24:00 часа, у Парку Петар Кочић, на Тргу Крајине и Бањ Брду, одржати Ноћ истраживача!

Ноћ истраживача представља највећу и најзабавнију промоцију науке и научника на свијету намењену популацији свих старосних доба и образовних профила. То је једнодневни спектакл који се на исти дан одржава у цијелој Европи, а реализује се кроз 7. Оквирни програм ЕУ (ФП7) и представља едукативно-забавну промоцију рада и живота научника.

Овај пројекат покренут је на европском нивоу 2005. године, а у 2011. одржан је у чак 320 градова у 32 европске држве, док ће ове године грађани Бањалуке и њени посјетиоци по први пут имати могућност да уживају у чарима ове манифестације. Овогодишња порука је „Наука је магија“, кроз коју ће нас водити истраживачи из разних научних области, наши суграђани и гости из иностранства, који ће нам кроз серију презентација и својеврстан „научни шоу“ на забаван и узбудљив начин приближити посао истраживача и показати колико наука и истраживање чине суштински дио наше свакодневнице.

Посјетиоци ће имати прилику да виде презентације најновијих постигнућа наших истраживача, такмичења на пољу експеримената и истраживања, да рјешавају мистерије, постављају питања истраживачима и сазнају шта их интересује, те да уживају у спектаклу научних експеримената, вожњи балоном, рибама које плове ваздухом, доброј музици и још много садржања који чине ову Ноћ магичном!

Магични свијет науке је непредвидив и препун узбудљивих открића, искористите прилику да осјетите, доживите и научите да користите ту магију јер – Наука је магија! – кажу организатори.

Програм манифестације

Парк Петар Кочић и Трг Крајине
18:00 – 18:30 Церемонија отварања манифестације
17:00 – 22:00 Мали научници: прављење балона од сапунице, игре, квизови и радионице за дјецу
18:30 – 23:00 Такмичење средњих школа: интерактивни научни пројекти
18:30 – 23:00 Сајам науке: представљање научно-истраживачког рада институција, фирми и организација
18:30 – 23:00 Забавно-научни парк: презентације и демонстрације научно-истраживачког рада научника и
истраживача из земље, региона, дијаспоре и Европске Уније.
18:30 – 23:00 Инфо кутак: пут у Европу и свијет / Изложба дјечијих радова на тему "Наука је магија"

Бањ Брдо
19:00 – 21:00 Лов на благо
20:00 – 22:00 Ноћно небо и лет балоном
20:00 – 22:00 Астрономија, временска прогноза, сеизмологија

Дом омладине
23:00 – 03:00 Журка: Без журке нема науке!
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *