Њујорк тајмс у Славјанску: Нема Руса међу браниоцима града

Припадници снага за самоодбрану града Славјанска на истоку Украјине наоружани су оружјем које је идентично оном које има и украјинска војска и сви су држављани Украјине, пише амерички дневник „Њујорк тајмс“. Дописник "Њујорк тајмса" из Славјанска наводи да су припадници снага за самоодбрану опремљени и са мањим наоружањем украјинске војске, а један од њихових лидера […]

недеља, мај 4, 2014 / 14:59

Припадници снага за самоодбрану града Славјанска на истоку Украјине наоружани су оружјем које је идентично оном које има и украјинска војска и сви су држављани Украјине, пише амерички дневник „Њујорк тајмс“.

Дописник "Њујорк тајмса" из Славјанска наводи да су припадници снага за самоодбрану опремљени и са мањим наоружањем украјинске војске, а један од њихових лидера тврди да међу активистима нема Руса.

"Већина њиховог арсенала идентична је са оружјем које је у рукама украјинске војске и припадника јединице за специјалне намјене Министарства унутрашњих послова, који су на положајима око Славјанска", пише амерички дневник.

Према писању листа, на великом броју наоружања примјећују се трагови дуге употребе. Припадници милиција су изјавили да су већину набавили упадом у зграде полиције и са оклопних војних возила, те да су нешто оружја купили и од корумпираних украјинских војника.

Дописник "Њујорк тајмса" провео је седам дана у сједишту 12. Чете, која је дио "Народне милиције Народне Републике Доњецк".

Активисти су указали на то да би, уколико би међу њима били припадници руских обавјештајних служби, имали много боље наоружање. Према њиховим ријечима, храну и неопходну опрему доноси им локално становништво.

"За власти у Кијеву, ми смо сепаратисти и терористи, али за овдашњи народ, ми смо браниоци и заштитници", истиче Јури, некадашњи припадник украјинских падобранских јединица, а сада командир 12. Чете.

Он је додао да већина активиста у снагама за самоодбрану има професионално војно искуство.

Југоисток Украјине је од марта захваћен профедералним протестима. Почетком прошлог мјесеца, региони Доњецк и Лугањск прогласили су Народне Републике које штите снаге за самоодбрану.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *