Њујорк Тајмс: Сви пријатељи запада ослобођени, а Срби осуђени

Скоро сви пријатељи Запада из ратова са простора бивше Југославије су ослобођени, док су скоро сви Срби проглашени кривим и то не осликава на прави начин баланс у злочинима који су почињени на терену, пише данас „Њујорк тајмс”. У ауторском тексту извршног директора Центра за хуманитарни дијалог Дејвида Харланда, који је био и представник Уједињених […]

недеља, децембар 9, 2012 / 07:19

Скоро сви пријатељи Запада из ратова са простора бивше Југославије су ослобођени, док су скоро сви Срби проглашени кривим и то не осликава на прави начин баланс у злочинима који су почињени на терену, пише данас „Њујорк тајмс”.

У ауторском тексту извршног директора Центра за хуманитарни дијалог Дејвида Харланда, који је био и представник Уједињених нација током рата у Босни и Херцеговини, истиче се да је највише Срба етнички очишћено у ратовима и расељено са територија на којима су живели, а да за то никоме није установљена кривица.

Харланд наводи да нема симпатије за Србе који су осуђени, већ напротив, сећа се опсаде Сарајева у коме је боравио и додаје да је био сведок оптужбе у процесу против бившег српског председника Слободана Милошевића, као и вођа босанских Срба Радована Караџића и Ратка Младића, али наглашава да нису само Срби чинили злочине.

„Срби су починили неке од ратних злочина, али нису били сами у томе и није праведно или сврсисходно да само они носе целокупну одговорност. Осудити само Србе нема смисла у односу на правду, на реалност или у односу на политику”, сматра бивши УН-ов званичник.

Према његовим речима, хрватски лидери су осмишљавали разбијање Југославије и значајно су допринели ужасима у БиХ.

„Својим очима сам гледао неселективан бес приликом хрватског напада на дивни град Мостар. Био сам у граду у коме су одсечене муслиманске главе биле изложене на пијаци”, наводи у свом тексту Харланд и додаје да је видео и десетине хиљада српских цивила који су бежали из Хрватске пред нападом 1995. године.

Он се у чланку осврће и на муслиманско вођство у Сарајеву, рекавши да је оно имало дубоке везе с међународним џихадистичким покретом и пружало уточиште најмање тројици људи који су имали једну од главних улога у нападима на САД 11.септембра 2001.године.

Харланд наглашава да посебно мора да помене и власт косовских Албанаца, која је извршила најекстремније етничко чишћење, потпуно избацивши Србе и Роме са Косова.

„Стари православни манастири на Косову су сада скоро једино подсећање на некада цветајуће неалбанско становништво”, пише директор Центра за хуманитарни дијалог, уз подсећање да је велики број тих цркава и манастира уништен.

„Оно што се десило у Трибуналу у Хагу је далеко од правде и то је наставак рата легалним средствима, са САД, Немачком и другим западним силама на једној страни и Србима на другој страни”, сматра Харланд.

Због таквих пресуда, сматра бивши изасланик УН, сада ће бити појачани најгори политички пориви код народа бивше Југославије – комплекс прогона код Срба, тријумфализма код Хрвата, осећај жртви код босанских муслимана, оправдања за косовске Албанце који траже расну чистоћу. „Овим се даје мношто муниције за будуће сукобе и то је потпуна супротност онога за шта је суд био основан и шта је био циљ да постигне”, закључује Харланд у тексту у „Њујорк тајмсу”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *