Њујорк: Полиција фаворизује бијелце

Већина Њујорчана сматра да полиција фаворизује бијелце, док су црнци посебно критични према процедури која омогућава полицајцима да, само на основу „сумњивог“ понашања, претресају грађане на улици. Истраживање Њујорк тајмса показало је да 59 одсто Њујорчана мисли да полиција има предрасуде у корист бијелаца, а на штету црнаца. Истог је мишљења 77 одсто црнаца. Поред […]

среда, август 22, 2012 / 10:56

Већина Њујорчана сматра да полиција фаворизује бијелце, док су црнци посебно критични према процедури која омогућава полицајцима да, само на основу „сумњивог“ понашања, претресају грађане на улици.

Истраживање Њујорк тајмса показало је да 59 одсто Њујорчана мисли да полиција има предрасуде у корист бијелаца, а на штету црнаца. Истог је мишљења 77 одсто црнаца.

Поред тога, 55 одсто Њујорчана сматра да полиција фаворизује бијелце у односу на Хиспанце. Исто вјерује 68 одсто Американаца хиспанског поријекла.

Већина црнаца – 56 одсто, сматра веома спорном праксу полицајаца да зауставе и претресу некога на улици када његово понашање сматрају сумњивим.

Та пракса све је чешћа у Њујорку. Прошле године полиција је ту процедуру примијенила, по званичним подацима, 685.000 пута. У 53 одсто случајева, на мети претреса били су црнци (који су четвртина становништва Њујорка), у 34 одсто случајева сумњиви су били грађани хиспано поријекла, док је за бијелце "остало" девет одсто.

Код чак 90 одсто претресених, већином младих, није нађено ништа сумњиво.

Анкета је спроведена од 10. до 15. августа медју 1.026 Њујорчана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *