Њујорк: Цигарете у продавницама морају бити невидљиве

Цигарете ће убудуће у продавницама у Њујорку морати да се држе тако да их купци не виде, што је новина у САД, објавио је прошле ноћи градоначелник Мајкл Блумберг и изазвао негодовање дуванских компанија и пушача који кажу да им је доста градских забрана. Сви – од трафика до самоуслуга – мораће да држе дуванске […]

уторак, март 19, 2013 / 10:53

Цигарете ће убудуће у продавницама у Њујорку морати да се држе тако да их купци не виде, што је новина у САД, објавио је прошле ноћи градоначелник Мајкл Блумберг и изазвао негодовање дуванских компанија и пушача који кажу да им је доста градских забрана.

Сви – од трафика до самоуслуга – мораће да држе дуванске производе у затвореним полицама, фијокама, испод тезге, иза завјесе или скривене на други начин. Локалне власти желе и да спријече продају цигарета с попустом, а предлажу и нову минималну цијену.

Борци против пушења и здравствени стручњаци поздравили су те приједлоге као смјели напад на водећи узрок умирања који се може спријечити. Порез на цигарете у Њујорку је већ највиши у САД, забрањено је пушење у ресторанима, баровима, парковима и на плажама и у том граду се води шокантна кампања о посљедицама пушења.

Забрана излагања цигарета у продавницама већ постоји на Исланду, у Канади, Енглеској и Ирској, али још не у САД. Циљ је, прије свега, обесхрабривање младих.

“Не слажем се да је пушење само по себи ризично, то је легалан производ”, каже Одри Силк из групе бораца за права пушача која је тужила Њујорк суду због претходних прописа. “Дуван је вијековима уобичајен. А то што се ради с њим, то није нормално.”

Градоначелникова борба за здравље је прошле недјеље претрпјела ударац када је судија оборио његов покушај да забрани продају великих паковања заслађених напитака.

Блумберг, милијардер који је дао 600 својих милиона долара за сузбијање пушења широм свијета, напао је дуван убрзо пошто је 2002. године постао градоначелник. Од тада је пушење међу одраслима опало за скоро трећину – са 21,5 одсто 2002. на 14,8 одсто 2011. Али, међу младим пусачима нема промјене: стопа је иста, 8,5 одсто.

Продавнице у којима дуван чини више од половине промета биле би изузете од забране излагања цигарета. Особама млађим од 18 година је ионако забрањено да уђу у те продавнице.

Цијене цигарета у Њујорку су већ међу највишим у земљи. Уз градски и државни порез у укупном износу од 5,85 долара, једна паклица кошта бар 13 долара.

Остале здравствене мјере градоначелника Блумберга су притисак на ресторане да користите мање соли и да у јеловнике упишу калоричност јела, као и да не користе вјештачке масти.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *