Њемачка владајућа партија: “Нормализацијом“ до Косова у УН

Њемачки парламент био би спреман да одустане од неких услова постављених Србији за добијање датума за почетак преговора са ЕУ уколико би дошло до нормализације односа Београда и Приштине, што би касније значило и мјесто Косова у УН, рекао је спољнополитички савјетник посланичке групе владајуће ЦДУ-ЦСУ у Бундестагу Ханс Јоахим Фаленски. Фаленски је истакао да […]

недеља, март 24, 2013 / 10:50

Њемачки парламент био би спреман да одустане од неких услова постављених Србији за добијање датума за почетак преговора са ЕУ уколико би дошло до нормализације односа Београда и Приштине, што би касније значило и мјесто Косова у УН, рекао је спољнополитички савјетник посланичке групе владајуће ЦДУ-ЦСУ у Бундестагу Ханс Јоахим Фаленски.

Фаленски је истакао да је најважније да дође до нормализације односа Београда и Приштине, која би отворила пут за међусобно уважавање, што би касније укључило и српски пристанак на столицу Косова у УН.

"Уколико би дошло до оваквог развоја ситуације, ми бисмо у Бундестагу били спремни да толеришемо неиспуњавање неких постављених додатних услова", рекао је Фаленски за "Политику".

Поводом заоштравања ставова Демохришћанске и Хришћанско-социјалне уније /ЦДУ-ЦСУ/ око услова постављених Србији са ставовима владе у Берлину и Министарства спољних послова, Фаленски каже да је одлучујућа ријеч посланика.

Он је навео да посљедњу ријеч у вези са њемачким пристанком или одбијањем додјеле датума Србији неће дати Влада, ни Министарство спољних послова, већ посланици.

Из њемачког Министарства спољних послова нису жељели да коментаришу услове демохришћанских посланика, али су истакли да је мишљење њемачког Бундестага од великог значаја.

"Савезна влада /Њемачке/ обавијестила је Владу Србије да је законом обавезана да у погледу евентуалне сагласности о почетку преговора дјелује у сагласности са одлукама Бундестага, па да је стога мишљење Бундестага од великог знача", наводе из њемачког министарства.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *