Њемачка: Радници на одређено не могу да живе од свог рада

Много људи у Њемачкој не може да живи од свог рада, а највише су погођени радници на одређено вријеме којих има око 900.000, потврдио је најновији извјештај њемачке Владе о сиромаштву. Ови радници, од који је трећина ангажована као испомоћ, најчешће су ангажовани да би рашчишћавали градилишта или попуњавали рафове. На интернету се нуди много […]

субота, март 9, 2013 / 16:00

Много људи у Њемачкој не може да живи од свог рада, а највише су погођени радници на одређено вријеме којих има око 900.000, потврдио је најновији извјештај њемачке Владе о сиромаштву.

Ови радници, од који је трећина ангажована као испомоћ, најчешће су ангажовани да би рашчишћавали градилишта или попуњавали рафове. На интернету се нуди много таквих послова, али само понеки понуђач заиста и каже шта се од радника очекује.

"Не постоји фиксна сатница. У основи морате бити спремни увијек да радите, и током викенда и празника", јавља "Дојче веле".

Међу таквима је бивши брусач Рајнер, који је годину дана радио на одређено вријеме у некој грађевинској фирми, имао је сатницу од око пет евра, а радио је најтеже физичке послове дневно 14 часова, често и без заштитне опреме.

"Осјећај самопоштовања срозан је на нулу. Колико вриједим, кад свако може да ме цима тамо-вамо, како му воља. И то све да бих задржао радно мјесто, од којег не могу да прехрањујем породицу", рекао је овај радник.

Често се од позајмљених радника тражи и да одустану од својих права која им припадају, па тако послодавци дане боловања преформулишу у дане одмора, или се пак користе као параван да не би били исплаћени додаци за урађен посао.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *