Њемачка не да у Шенген Бугарској и Румунији

Њемачка ће спречити ступање Бугарске и Румуније у режим „зоне Шенгена” када се 7. и 8. марта сретну европски министри унутрашњих послова и правде да расправљају о том питању, изјавио је њемачки министар унутрашњих послова Ханс-Петер Фридрих. „Уколико Румунија и Бугарска буду инсистирали на гласању, покушај ће пропасти због њемачког вета”, рекао је Фридрих у […]

понедељак, март 4, 2013 / 08:12

Њемачка ће спречити ступање Бугарске и Румуније у режим „зоне Шенгена” када се 7. и 8. марта сретну европски министри унутрашњих послова и правде да расправљају о том питању, изјавио је њемачки министар унутрашњих послова Ханс-Петер Фридрих.

„Уколико Румунија и Бугарска буду инсистирали на гласању, покушај ће пропасти због њемачког вета”, рекао је Фридрих у интервјуу „Шпиглу”.

Према ријечима њемачког министра, чак ни и идеја о дјелимичној сагласности, на примјер уласку ваздушним или морским путем, не подлијеже разговору.

Фридрих је рекао да су Бугарска и Румунија, које су се придружиле Европској унији 2007, требало да се позабаве много одлучније корупцијом и да ће њемачки грађани прихватити ширење „зоне без граница” ако буду испуњени суштински захтјеви, што – по њему, тренутно није случај, пренио је Ројтерс.

Румунска агенција Ађерпрес пренијела је и Фридрихове ријечи да право на слободу кретања значи да сваки грађанин ЕУ може да живи у свакој држави-чланици, ако ради или студира, и тада је добродошао.

„Међутим, ко год долази само да узме државну помоћ и зато крши слободу кретања, треба да буде спријечен”, рекао је њемачки министар.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *