Њемачка канцеларка жели нову ЕУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел, у циљу савладавања кризе, жели нову Европску унију, односно „преправку” постојеће, а на том путу се, између осталог, предлаже и могућност тужбе против „недисциплинованих” земаља пред Европским судом правде.  Канцеларка Меркел, како сазнаје таблоид “Билд“, жели један оштрији поступак против такозваних “грешника“ у питању дефицита, што значи да би оне европске […]

понедељак, август 27, 2012 / 13:23

Немачка канцеларка Ангела Меркел, у циљу савладавања кризе, жели нову Европску унију, односно „преправку” постојеће, а на том путу се, између осталог, предлаже и могућност тужбе против „недисциплинованих” земаља пред Европским судом правде.

 Канцеларка Меркел, како сазнаје таблоид “Билд“, жели један оштрији поступак против такозваних “грешника“ у питању дефицита, што значи да би оне европске државе, које се не буду придржавале договорених правила штедње, убудуће могле да буду тужене пред Европским судом правде.

Меркелова, такође, жели и да Брисел добије више на значају – Европски парламент мора да добије више утицаја, а нове предлоге за то ће, како сазнаје овај таблоид, шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле поднети 17. септембра.

Она, сазнаје овај таблоид, жели и нови ЕУ-уговор.

„Ускоро ћемо морати да све могућности важећих ЕУ-уговора исцрпимо, да би савладали кризу. Даље промене у питању компетенција могу, међутим, бити могуће само уз учешће парламената и тиме само са једном новим уговором ЕУ“, рекао је Елмар Брок из Меркелове Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).

Циљ тога је, како наводи таблоид, “више Европе“, а у оквиру планова, предвиђено је, на пример, постојање једног ЕУ-министра финансија или изједначавање пореза.

Када је реч о Грчкој, а поводом све чешћих захтева из баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), “сестринске“ партије њене ЦДУ да Грчка напусти евро-зону, Меркелова је у АРД-летњем интервјуу, упозорила на тежину речи.

“Свако би требало да добро одваже речи“, рекла је она, нагласивши да се Европа налази у одлучујућих фази за победу евро-кризе.

“Ми имамо одговорност једни за друге, Европа није само монетарна унија, већ политичко заједништво, које се деценијама брине за мир“, рекла је Меркелова и упозорила да се, због тога мора бити опрезан, ако се зна какве су у овом моменту потребне промене у Грчкој.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *