Ништа од смјене Бећировића

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ неће данас расправљати о смјени замјеника предсједавајућег Представничког дома Дениса Бећировића.  Иницијатива Клуба СДА за смјену Бећировића није имала довољну ентитетску подршку посланика из Федерације БиХ и биће упућена Колегијуму Дома на додатно усаглашавање. О иницијативи СДС-а за смјену Бећировића, која се данас није у писаној форми нашла пред Представничким […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 15:42

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ неће данас расправљати о смјени замјеника предсједавајућег Представничког дома Дениса Бећировића.

 Иницијатива Клуба СДА за смјену Бећировића није имала довољну ентитетску подршку посланика из Федерације БиХ и биће упућена Колегијуму Дома на додатно усаглашавање.

О иницијативи СДС-а за смјену Бећировића, која се данас није у писаној форми нашла пред Представничким домом, није се гласало. Из СДС-а раније су најавили да пристају да се о тој тачки дневног реда обједињено расправља са захтјевом СДА.

Kао први разлог у образложењу иницијативе СДА, наводи се да је нова парламентарна већина у ФБиХ поново покренула процедуру за смјену предсједавајућег Представничког дома Парламента ФБиХ Дениса Звиздића и након одлуке федералног Уставног суда о том питању.

Предводећи политику СДП-а суодговоран је што је БиХ као и Парламентарна скупштина БиХ уведена у дугогодишњу кризу са несагледиво штетним посљедицама по државу и народ, наводи се у образложењу.

Бећировић се оптужује и за учешће у "замрзавању" буџета БиХ за 2012. годину, повећање буџета парламента БиХ ради куповине нових возила за лично његове потребе, те искључиве ставове којима је наметнуо "несношљиво стање" у колегијумима парламента БиХ, што је за посљедицу имало евидентан застој у раду Парламентарне скупштине БиХ.

СДС је затражио смјену замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Бећировића због кршења уставних овлаштења, односно јер је отвореним писмом које је упутио предсједнику Скупштине Србије Небојши Стефановићу због његовог става да је Република Српска држава, злоупотријебио функцију и прекршио уставна овлаштења.

На јучерашњој сједници проширеног Колегијума овог дома иницијатива СДС-а за смјену Бећировића није добила потребну већину за уврштавање у дневни ред данашње сједнице Представничког дома.

Иницијативу за смјену Бећировића покренула је посланик СДС-а у Представничком дому Александра Пандуревић.

Бећировић демократски: Нећу бити смјењен 

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић сматра да је нереална најава шефа Клуба СДА Асима Сарајлића да ће данас покренута иницијатива за његову смјену, бити реализована у наредном периоду.

Бећировић сматра да је "политичка деструкција према СДП-у" у вези са тим питањем, на јучерашњим сједницама колегијума Представничког дома доживјела пораз, а на данашњој сједници самог дома "неочекиван пораз".

Он каже да ће као легалиста и демократа поштовати Устав БиХ, законе и пословник о раду парламента БиХ, ако буде постојала парламентарна већина која ће изгласати његову смјену.

Наводећи да ће реаговати увијек исто када је угрожен суверенитет БиХ, Бећировић је упитао зашто СДС није покренуо смјену Сулејмана Тихића, замјеника предсједавајућег Дома народа који има иста овлаштења у парламенту БиХ као и он.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Драго Калабић нагласио је да питање Бећировићеве смјене додатно компликује ионаку сложену ситуацију у БиХ, уз констатацију да СНСД није дао подршку Бећировићу када је он биран у руководство парламента БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ неће данас расправљати о смјени Бећировића. Иницијатива Клуба СДА није имала довољну ентитетску подршку посланика из федерације БиХ и биће упућена Колегијуму Дома на додатно усаглашавање.

О иницијативи СДС-а за смјену Бећировића, која се данас није у писаној форми нашла пред Представничким домом, посланици нису гласали. Из СДС-а раније су најавили да пристају да се о тој тачки дневног реда обједињено расправља са захтјевом СДА.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *