Ништа од мирних протеста у Марибору

Мирни протести који се вечерас одржавају у Словенији прерасли су у насилне. У Марибору су се демонстранти подијелили на оне који желе мирно изразити своје ставове од оних који су склони насиљу и који су се упутили пред зграду мариборске Општине, гдје је дошло до инцидената с бакљама. У Марибору се одвијао "Трећи мариборски устанак" […]

уторак, децембар 4, 2012 / 01:08

Мирни протести који се вечерас одржавају у Словенији прерасли су у насилне. У Марибору су се демонстранти подијелили на оне који желе мирно изразити своје ставове од оних који су склони насиљу и који су се упутили пред зграду мариборске Општине, гдје је дошло до инцидената с бакљама.

У Марибору се одвијао "Трећи мариборски устанак" како су га назвали организатори, на ком су демонстранти поново тражили оставку градоначелника, који још увијек одбија да оде са те функције.

Упркос позивима да се мирно демонстрира, у Марибору су поново на полицајце и општинску зграду летеле бакље, камење и флаше, а на полицијски хеликоптер су маскирани хулигани чак испалили и пар ракета.

Полиција је поново морала да користи сузавац, ухапшено је 20 особа, деветоро је повређених, од тога четири полицајца. Општинска зграда је скоро сасвим девастирана, а мања група демонстраната је нападала полицију.

Такође, послато је и полицијско појачање да помогне растурање ових демонстрација због масовног кршења јавног реда и мира, објавила је полиција на Твитеру. У приправности је био водени топ, пренела је словеначка новинска агенција СТА.

Према изјавама очевидаца у Марибору протестује преко 10.000 људи на Тргу слободе и пред градском вијећницом, поново тражећи оставку градоначелника Франца Канглера за којега тврде да је корумпиран.

Поред Марибора, демонстрирало се и у Птују, Љубљани, Цељу, Равнах на Корошлкем и у Трбовљу. У Цељу је ухапшено 15 особа због бацања стакла и петарди. у Љубљани је за сада мирно. Ухапшено је пет малољетника.0 КОМЕНТАРА

  1. Који „дивљаци“!

    И они и ПОЛИЦАЈЦИ.
    Како се не угледају на „наше“ само пре два дана онако дивне, цивилизоване, културне, дисциплиноване…

    Како их (нарочито плавце) само Ранкица извода по оној киши ко малу дјецу:D:D:D:D:D

  2. Pamti devedesetu kad u Mladini izadje na naslovnoj strani mrtvacki sanduk i znate vec ko u njemu.cekam ne s radoscu nego samo po onoj narodnoj.ko drugom jamu kopa…otkud to da se njima desi i gospodinu Janezu Jansi…zaboga miloga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *