Ништа избјеглице: Њемачка удвостручила раст привреде

Темпо привредног раста Њемачке је више него удвостручен у првом кварталу, пошто је повећање државне и јавне потрошње поништило ефекат пада извоза, објавио је данас Федерални завод за статистику.

петак, мај 13, 2016 / 18:43

Темпо привредног раста Њемачке је више него удвостручен у првом кварталу, пошто је повећање државне и јавне потрошње поништило ефекат пада извоза, објавио је данас Федерални завод за статистику.

Економија је порасла за 0,7 одсто, што је најбољи квартални резултат од првог квартала 2014. године, када је износио исто толико.

То је бољи резултат од раста за 0,6 одсто на нивоу еврозоне, што додатно учвршћује положај Њемачке као економског "мотора" овог блока.

Блажа зима довела је до раста инвестиција у грађевинарство и капиталну робу, наводи се у саопштењу Федералног завода за статистику.

Приватна потрошња надмашила је трговину као најважнији фактор раста привреде ове земље, која има рекордно ниску стопу незапослености, ниске каматне стопе и високе зараде. Све то подстиче потрошаче да троше више новца.

Највећи њемачки синдикат ИГ Метал саопштио је данас да се слаже са послодавцима да зараде буду повећане у двије фазе за 4,8 одсто у наредних 21 мјесеци.

Економисти повезују раст потрошње и напредовање сектора некретнина у урбаним центрима са веома лабавом политиком Европске централне банке, коју Њемачка критикује.

У завршна три мјесеца прошле године, привредни раст је износио 0,3 одсто.

Министарство економије саопштило је да очекује да ће се темпо привредног раста успорити, с чиме се слажу и остали економисти. Они сматрају да ће се ефекат смањења извоза на крају осјетити усљед пада потражње за њемчаком робом у земљама у развоју. 0 КОМЕНТАРА

  1. Joj ovije našije novinara… Kad Kinezima rast padne ispod 7% godišnje diše se panika kako Kina dibidus propada. Kada Švaba ostvari rast deset puta manji od kineskog – krenu hvalospjevi i oduševljenje.

    Odnos evra i juana?

    Jeb’o vas onaj ko vas plaća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *