Нисмо били сами, било је и других врста људи

Фосили пронађени на сјеверу Кеније показују како је прије два милиона година тамо живјела нека друга љуска врста, открили су научници. Истраживања откривају како су у Африци живјеле најмање три различите људске врсте. Према истраживању које је објављено у часопису Натуре, антрополози су открили три људска фосила, кости лица и чељсути са зубима, старе измеђи […]

четвртак, август 9, 2012 / 22:58

Фосили пронађени на сјеверу Кеније показују како је прије два милиона година тамо живјела нека друга љуска врста, открили су научници.

Истраживања откривају како су у Африци живјеле најмање три различите људске врсте. Према истраживању које је објављено у часопису Натуре, антрополози су открили три људска фосила, кости лица и чељсути са зубима, старе измеђи 1,78 и 1,95 милиона година.

Ово откриће потврђује теорију да је лобања која је пронађена 1972. године припада посебној људској врсти познатијој као Хомо рудолфенсис. Лобања се знатно разликује од осталих с обзиром да има велик мозак и плоснато лице.

Међутим, 40 година лобања је била једини узорак те врсте па није било могуће рећи припада ли некој новој врсти или већ познатој. Открићем нових фосила, научници сада могу рећи више о врсти Хомо рудолфенсис те закључити како се ради о потпуној новој људској врсти која је прије два милиона година живјела с другим познатим људима.

Научници су годинама били увјерени како је најстарији познати људски предак био Хомо ерецтус који је живио прије 1,8 милиона година, међутим прије 50 година откривена је примитивнија врста људи названа Хомо хабилис која је живјела у вријеме Хомо ерецтуса. Сада постоји могућност да је заједно с њим постојао и Хомо рудолфенсис који је био још и старији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *