Нино Јауз: Дођите сутра у Доњу Градину

Начелник општине Козарска Дубица и члан Извршног одбора за обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини Нино Јауз позвао је грађане да сутра присуствују парастосу и помену невиним јасеновачким жртвама. Јауз је потврдио да општина Козарска Дубица организује бесплатан аутобуски превоз до Спомен-подручја Доња Градина […]

субота, април 30, 2011 / 19:01

Начелник општине Козарска Дубица и члан Извршног одбора за обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини Нино Јауз позвао је грађане да сутра присуствују парастосу и помену невиним јасеновачким жртвама.

Јауз је потврдио да општина Козарска Дубица организује бесплатан аутобуски превоз до Спомен-подручја Доња Градина сутра ујуто од 9.30 часова из Козарске Дубице, испред Цркве Светих апостола Петра и Павла, те из правца Сјевероваца, Слабиње и Кнежице.

Он је подсјетио да је Међународна комисија потврдила да је у Доњој Градини и Јасеновцу страдало више од 800 000 невиних жртава искључиво због тога што су били Срби, Јевреји, Роми или антифашисти, те позвао грађане да присуствују помену и тиме дају свој допринос да истина о Доњој Градини буде објелодањена цијелом свијету.

Обиљежавање 66. годишњице страдања жртава усташког геноцида у јасеновачком логору Доња Градина започеће служењем свете архијерејске литургије у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици од 8.30 часова.

Окупљање посјетилаца комеморативног скупа у Спомен-подручју Доња Градина предвиђено је од 11.00 часова, а у 11.30 часова биће положено цвијеће и упаљене свијеће у помен невино страдалим на гробном пољу "Тополе".

Парастос и помен са православном, јеврејском и ромском молитвом почеће у 12.00 часова на гробном пољу "Храстови", а у 12.30 часова предвиђено је обраћање званичника.

Парастосу и помену у Доњој Градини присуствоваће највиши званичници Републике Српске /РС/, бројне међународне делегације, преживјели логораши, потомци жртава Јасеновца, ученици и представници вјерских, политичких, културних и других инстутуција и организација из РС и окружења.

Руководство Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина потврдило је данас да су извршене све организационе и техничке припреме како би сутрашња комеморација жртвама Јасеновца и Доње Градине протекла на адекватан и достојанствен начин. /крај/тд/сак
 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *