Никољданске сузе: Сјећање на жртве злочина у Горњој Јошаници

У Фочи је вечерас обиљежено 20 година од монструозног злочина у Горњој Јошаници, када су муслиманске снаге поубијале 56 цивила док су славили крсну славу Светог Николе. У Фочи је одржано културно-духовно вече под називом "Никољданске сузе, истина и живот", током којег је приказан истоимени документарни филм, који је оставио снажан утисак на окупљене. Обиљежавању […]

недеља, децембар 16, 2012 / 19:50

У Фочи је вечерас обиљежено 20 година од монструозног злочина у Горњој Јошаници, када су муслиманске снаге поубијале 56 цивила док су славили крсну славу Светог Николе.

У Фочи је одржано културно-духовно вече под називом "Никољданске сузе, истина и живот", током којег је приказан истоимени документарни филм, који је оставио снажан утисак на окупљене.

Обиљежавању које је организовала општинска Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила у Фочи, присуствовали су преживјели становници Јошанице и чланови породица убијених становника села, које су на Никољдан 1992. године напале бивше комшије муслимани.

Напад на 18 српских села Јошанице извели су припадници злогласне Прве дринске бригаде тзв. Армије БиХ, под командом Заима Имамовића. Највише убијених је из породица Вишњић, Грујичић, Кулић, Стевановић.

"За само неколико часова, убили су, заклали и спалили 56 мјештана, међу којима је 37 цивила – дјеце, стараца и жена. Зликовци нису имали милости ни према Данки Тановић (2,5), те брату и сестри Вишњић Дражену (10) и Драгани (12)", испричао је професор Милан Кулић.

Кулић, чији су родитељи, такође, масакрирани у Јошаници на Никољдан, 1992. године, запитао се докле ће правосуђе БиХ да затвара очи пред чињеницама о очигледном злочину у Јошаници, чији се извођачи и наредбодавци знају.

У музичком дијелу програма учествовали су ученици и студенти Средње богословске школе и Богословског факултета у Фочи.

У јошаничком селу Хоџићи, у којем је обновљено само неколико кућа, прије неколико година подигнуто је спомен-обиљежје са уклесаним именима 56 убијених Јошанчана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *