Николић за директне преговоре на највишем нивоу

Председник Србије Томислав Николић поручио је јуче у Њујорку да је Србија привржена постизању трајног мира Срба и Албанаца и да се залаже за директне преговоре на највишем политичком нивоу, без признавања независности Косова. Србија жели трајно, одрживо и прихватљиво рјешење за све проблеме, жели да иде напријед у сусрет европској будућности и у потпуности […]

уторак, септембар 25, 2012 / 22:38

Председник Србије Томислав Николић поручио је јуче у Њујорку да је Србија привржена постизању трајног мира Срба и Албанаца и да се залаже за директне преговоре на највишем политичком нивоу, без признавања независности Косова.

Србија жели трајно, одрживо и прихватљиво рјешење за све проблеме, жели да иде напријед у сусрет европској будућности и у потпуности је привржена процесу чији резултат би требало да буде трајни мир између Срба и Албанаца, рекао је предсједник.

„Ми имамо снажну жељу да се разговори наставе у доброј вољи и доброј намери, имајући у виду, поред осталог, и чињеницу да је важно одржати динамику евроинтеграција Србије и западног Балкана како би се дугорочно обезбедили напредак и стабилност читавог региона. Србија нуди конкретан предлог – директне преговоре на највишем политичком нивоу”, поручио је Николић у седишту УН, преноси Танјуг.

Он је нагласио да су Србија и он, као њен демократски изабрани предсједник, спремни за конструктивно учешће у преговарачком процесу.

Према његовим ријечима, договор се може постићи само на бази консензуса, без једностраних одлука и акција.

„Истовремено, дозволите ми да будем јасан: Србија није спремна, не може и никада, ни под којим условима, неће да призна, ни експлицитно, ни имплицитно, једнострано проглашену независност своје јужне покрајине Косова и Метохије”, поручио је Николић.

Како је рекао, Србија ће у наставак преговора ући потпуно спремна да помогне да сви грађани Косова и Метохије живе боље, у демократским и безбједним условима, али неће да преговара о спровођењу независности такозване државе Косово.

„Томе је дошао крај, мада стално слушамо да о статусу Косова нема преговора и да се ми о томе ништа не питамо”, поручио је Николић. „Шта то онда може да буде предмет преговора и ко је уопште меродаван да то одреди?”, упитао је Николић.

Према његовим ријечима, проблем Косова и Метохије може да буде решен и биће решен на миран начин.

„Србија се обавезала и испуниће све обавезе које је као држава преузела договорима постигнутим до сада, мада их оцењујем као испуњавање списка жеља албанске стране и попуштање нашег тадашњег руководства под тешким притисцима”, рекао је Николић.

Како је казао, Србија искрено жели да постане равноправна чланица ЕУ и стрпљиво гради однос поверења и мира у региону који је оптерећен тешком историјом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *