Николић у УН, разговарао са Обамом и Ки-муном

Предсједник Србије Томислав Николић разговарао је у Њујорку са предсједником САД Бараком Обамом и генералним секретаром УН Бан Ки-муном. Николић је, како је Танјугу речено у српској делегацији, упознао Обаму са напорима Србије у превазилажењу тешке економске ситуације, уз системску и бескомпромисну борбу против корупције. Он је истакао да је корупција повезана с организованим криминалом […]

уторак, септембар 25, 2012 / 13:16

Предсједник Србије Томислав Николић разговарао је у Њујорку са предсједником САД Бараком Обамом и генералним секретаром УН Бан Ки-муном.

Николић је, како је Танјугу речено у српској делегацији, упознао Обаму са напорима Србије у превазилажењу тешке економске ситуације, уз системску и бескомпромисну борбу против корупције.

Он је истакао да је корупција повезана с организованим криминалом и тероризмом и изразио најдубљу забринутост због недавног убиства америчког амбасадора у Либији.

Обама је изразио задовољство постигнутим резултатима у циљу уанпређења односа двеју земаља, као и увјерење да ти односи иду узлазном путањом.

Српски предсједник, који у Њујорку борави на засједању Генералне скупштине УН, са Обамом се сасато на пријему који је амерички предсједник приредио за учеснике засједања.

Николић је у понедељак у сједишту УН разговарао и са првим човјеком свијетске организације, којем је пренио опредјељеност Србије да да пун допринос афирмацији улоге УН на свијетској сцени.

Он је поновио став Србије о потреби рјешавања односа Београда и Приштине мирним путем и конструктивним дијалогом.

Бан је рекао да је охрабрен Николићевим ријечима и искреним залагањем за мир и стабилност у региону.

Предсједник Србије је јуче разговарао и са Демитрисом Христофијасом, предсједником Кипра.

Кипар до краја године предсједава ЕУ и уз још четири земље ЕУ не признаје једнострано проглашену независност Косова.

Предсједници су констатовали да су односи двије земље традиционално добри, али да постоји могућност унапређења нарочито на економском плану.

Николић је посебно истакао да Србија не одступа од територијалне цјеловитости, док је његов кипарски саговорник рекао да пријатељство двије земље није ничим ограничено ни условљено.

Николић ће данас учестовавти на генералној дебати у оквиру 67. заседања Генералне скупштине, а свијетским лидерима окупљеним у Њујорку обратиће се трећи, после америчког предсједника Обаме.

Према сазнањима Танјуга, спрски предсједник ће у говору истаћи опредјељеност Србије да настави европски пут, истовремено не одустајући од очувања територијалног интегритета.

Такође, он ће истаћи спремност Београда да настави разговоре с Приштином, као и залагање за очување мира у региону.

Предсједник Србије ће у обраћању светским лидерима говорити и о напорима за превазилажење свијетске економске кризе.

Николић ће и данас имати више билатералних сусрета.

Он ће разговарати са предсједником Словачке Иваном Гашпаровичем, премијером Кувајта Џабером Ал Мубараком Ал Хамадом Ал Сабахом и катарским емиром Хамадом бин Калифом Ал Танијем.

Бан Ки Мун: УН неутралне о статусу Косова

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун пренио је предсједнику Србије Томиславу Николићу да ће се УН држати принципа неутралности о статусу Косова.

На синоћном састанку у Њујорку гдје засједа Генерална скупштина УН, Бан Ки Мун и Николић су размјенили мишљења о регионалној сарадњи на Западном Балкану и улози Србије у подстицању помирења, укључујуцјхи и кроз дијалог са Приштином под вођством ЕУ, објављено је на интернет страни генералног секретара УН.

Бан Ки Мун је, како се додаје, честитао избор бившег шефа дипломатије Србије Вука Јеремића за предсједавајућег 67. заседања Генералне скупштине УН.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *