Николић: Стратешки циљ је ЕУ, али и сарадња са Русијом

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је пред посјету Италији да је примарни стратешки циљ Београда прикључење ЕУ, али је нагласио да Србија зато неће престати да блиско сарађује са Русијом у пројектима попут гасовода „Јужни ток”. „Моја идеја је одувек била да Србија има све неопходно да буде мост између Истока и Запада. Било би […]

уторак, октобар 9, 2012 / 10:37

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је пред посјету Италији да је примарни стратешки циљ Београда прикључење ЕУ, али је нагласио да Србија зато неће престати да блиско сарађује са Русијом у пројектима попут гасовода „Јужни ток”.

„Моја идеја је одувек била да Србија има све неопходно да буде мост између Истока и Запада. Било би погрешно не искористити предност тако повољне позиције. Желимо да наша земља настави путем ка Европи, али не видим ништа лоше у истовременом развоју пословне сарадње са земљама које нису у ЕУ”, рекао је Николић у интервјуу за италијанску агенцију Анса.

У интервјуу који је вечерас објављен на сајту Ансе, Николић је констатовао да су односи Београда и Рима „изузетно добри што не значи да нема простора за њихово побољшање”.

Он је истакао да има неке „важне пројекте, посебно у области енергетике, да предложи својим италијанским партнерима”.

Анса наводи да српски предсједник није показао забринутост због свијетске економске кризе и њеног утицаја на италијанске инвестиције у Србији.

„Сигуран сам да ће јачати ток италијанских инвестиција ка Србији, зато што стварамо веома погодну инвестициону климу, и имамо много да понудимо нашим пословним партнерима”, поручио је Николић.

Он је, изразивши захвалност италијанским војницима у саставу Кфора „јер штите света српска места на Косову”, поновио да Србија никада неће признати независност Косова, јер нема намјеру да одустане од те територије.

„О свему другом се може преговарати, зато што пре или касније морају бити решене наше разлике. Биће много болних компромиса, и они ће бити постигнути мирно. Технички део преговора је готов, и сада желимо да дијалог буде подигнут на политички ниво, јер проблеми неће нестати пуким игнорисањем”, истакао је српски предсједник.

Он је додао да када вријеме дође, ЕУ мора да помогне у том процесу, „на фер и непристрасан начин”.

Говорећи о прошлонедељној забрани Параде поноса у Београду, Николић је рекао да је убјеђен да је Министарство унутрашњих послова тако одлучило на основу „чврстих обавјештајних података”.

„Један од приоритета нове власти биће да створи атмосферу у којој нико не би требало да брине за своју безбједност, само зато што се разликује. Надамо се да ЕУ признаје напредак Србије у процесу евро интеграција, и да овај инцидент неће затамнити слику Србије”, рекао је Николић у интервјуу за Ансу који је дао у Београду, пред пут у Италију.

Како је раније саопштено, Николић ће се током прве званичне посјете Риму, састати са предсједником Италије Ђорђом Наполитаном, премијером Маријом Монтијем и предсједником Доњег дома Парламента Ђанфранком Финијем.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *