Николић: Приштина је мало попустила, споразум је близу

Предсjедник Томислав Николић рекао послије састанка у Бриселу да је Приштина попустила и да ће споразум бити постигнут 20. или 28. марта, преноси Танјуг. Степен надлежности заједница српских општина на сјеверу Косова била је тема састанка државног врха Србије са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон. Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да је Приштина попустила […]

понедељак, март 11, 2013 / 22:14

Предсjедник Томислав Николић рекао послије састанка у Бриселу да је Приштина попустила и да ће споразум бити постигнут 20. или 28. марта, преноси Танјуг.

Степен надлежности заједница српских општина на сјеверу Косова била је тема састанка државног врха Србије са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон.

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да је Приштина попустила по питању надлежности заједнице српских општина на Косову и Метохији и нада се да ће споразум са Приштином бити потписан током сљедећих десетак дана.

"Приштина која је до сада инсистирала на томе да свако рјешење мора да се уклопи у њихове законске оквире, попустила је", изјавио је Николић новинарима послије састанка српског државног врха са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон.

"Споразум ће бити потписан ако не 20, онда 28. марта", рекао је предсједник Србије, са којим су на разговорима код Ештонове били и премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић.

Према његовим ријечима, разговор са Ештоновом, искрен и конкретан, тицао се неопходних измена закона које су донијеле приштинске власти, али и закона Републике Србије, како би се српској заједници омогућила заштита у складу са европским стандардима.

"Није било никаквих докумената", прецизирао је Николић, мислећи на спекулације да ће Ештонова изнијети "non paper".

Једини документ био је, рекао је, Резолуција Народне скупштине и папир наше владе о дијалогу, рекао је Николић.

Државни врх Србије разговарао је с Ештоновом током радне вечере два и по сата.

Састанак је заказан на иницијативу Брисела, пошто је постало извјесно да је дијалог Београда и Приштине "запео" на питању овлашћена заједнице српских општина.

У оквиру дијалога предвиђене су још две рунде разговора Београда и Приштине, 20. марта и 6. априла, а 16. априла Кетрин Ештон ће известити Савет министара ЕУ о резултатима дијалога и изнијети препоруку да ли Србији треба одобрити датум за преговоре са ЕУ.0 КОМЕНТАРА

 1. Ово што раде може да се назове ТРАГЕДИЈА, а потцјењивање народа оваквим изјавама о наводном албанском попуштању је безобразлук, тешки.

  Вјероватно ће да се „потпише“ 24. марта.

 2. “Николић: Приштина попустила“

  Шта је то Приштина попустила? Одустала од независности!

  Драго ми је што су их све тројицу постројили да се Макс Вучић Вебер не би извукао.

  Јака вам трговина. Косову независност за мало самосталности локалних заједница која је свакако уграђена у европску правну легислативу.

  Запад је у нечему показао праведност тако што су и званично Косово признали они који су га изгубили,а 14 година су покушавали да то увале другом српском политичком блоку.

  Да је ово урадио Тадић, до сада би ови полупали пола Србије.

  Ето толико.

 3. Запад показао праведност?

  Симан-ага, ово је изнуђено уцјенама и силом и ту нема никакве праведности осим у твојој хемисфери. Наравно, то не даје за право челницима Србије да обмањују властити народ.

 4. Мислио сам на правду у смислу да су Косово и званично предали они који су највише криви за његов губитак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *