Николић: Нема разлога за свађе између Београда и Сарајева

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић нема разлога да говори лоше о њему и поручио да изазивање свађе између Сарајева и Београда није најбољи начин да се воде грађани БиХ. "Јавно сам рекао да ћу доћи у Сарајево када ме позову, али заиста не бих ишао на врата […]

среда, децембар 26, 2012 / 17:30

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић нема разлога да говори лоше о њему и поручио да изазивање свађе између Сарајева и Београда није најбољи начин да се воде грађани БиХ.

"Јавно сам рекао да ћу доћи у Сарајево када ме позову, али заиста не бих ишао на врата да куцам ако нисам позван, нити је то пракса у свијету", рекао је Николић новинарима у Бањалуци, коментаришући изјаву Изетбеговића да се Николићевом посјетом Бањалуци шаље лоша порука, јер је прво требало да дође у Сарајево.

Николић је упитао Изетбеговића "шта је разлог због којег се не срећу", наглашавајући да никада ништа није лоше рекао о БиХ и о Изетбеговићу, иако не познаје његов политички живот.

"Онај кога изабере народ заслужује да тај народ води на најбољи могући начин", рекао је Николић.

Он је подсјетио да је понудио Изетбеговићу, предсједнику Хрватгске Иви Јосиповићу и предсједници самопроглашеног Косова Атифете Јахјаги да се састане с њима кад год и гдје год то желе, али да одговора нема.

Николић је рекао да поштује чињеницу да је БиХ држава чланица УН, са два ентитета и три народа.

У Бањалуци је данас одржана пета сједница Савјета за сарадњу Републике Српске и Србије у чијем раду су, између осталих, учествовали предсједници Српске Милорад Додик и Србије Томислав Николић, као и премијери Александар Џомбић и Ивица Дачић са сарадницима.

На сједници су анализиране досадашње активности у провођењу Споразума о специјалним паралелним везама Српске и Србије, као и планови за будућу сарадњу.

Додик: Изетбеговићеве изјаве нису званични ставови БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да предсједник Србије Томислав Николић прво треба да посјети Сарајево није званичан став БиХ.

Он је рекао да Изетбеговић, у овом случају, не представља БиХ већ бошњачки народ и да то тако треба третирати, те да, ако жели да представља БиХ мора, имати став Предсједништва.

"Он тај став нема и његове изјаве су више интерно-политичке него што су званични ставови БиХ", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да нема ништа против да Изетбеговић износи ставове бошњачког политичког миљеа, али да је против стварања представе да оно што говори Изетбеговић говори БиХ.

Додик је подсјетио да се предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић у Београду састао са Николићем и да се то може сматрати званичном политиком БиХ.

"Изетбеговић има право на своје политичке опсервације, али би коначно требало да престане са узурпацијом позиције БиХ, јер на тај начин највише доприноси њеном урушавању", поручио је Додик.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *