Николић: Нећу дати оставку, само зато што је тако Дачићу мило

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је синоћ, одговарајући на захтјеве лидера социјалиста Ивице Дачића да су потребни предсједнички избори, да не намјерава да поднесе оставку. Николић је, у емисији "Упитник" РТС-а, оцијенио да је Дачић са својом изјавом био "мало неозбиљан или иритиран". "Дачић и ја смо се чули послије тога. Он ме је питао […]

среда, март 12, 2014 / 08:51

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је синоћ, одговарајући на захтјеве лидера социјалиста Ивице Дачића да су потребни предсједнички избори, да не намјерава да поднесе оставку.

Николић је, у емисији "Упитник" РТС-а, оцијенио да је Дачић са својом изјавом био "мало неозбиљан или иритиран".

"Дачић и ја смо се чули послије тога. Он ме је питао шта радим, а ја сам му рекао "ево спремам се за ванредне предсједничке изборе које ти тражиш", препричао је Николић свој телефонски разговор са Ивицом Дачићем након његове изјаве да су потребни предсједнички избори.

"Онда ми је рекао да није мислио тако, већ да је мислио да треба да се установи систем по коме бисмо ишли на изборе", пренио је даље свој разговор са Дачићем Николић, додајући да му је на то одговорио: "Систем постоји – ви из Владе на четири, а ја на пет година".

"Једино ако ви или народ нисте задовољни можете да идете на изборе, а ја само ако народ није задовољан", поручио је Николић даље Дачићу.

Николић је подсјетио да је распустио Народну Скупштину када је Дачић као премијер рекао да није задовољан својим радом и додао да је од премијера зависило хоће ли бити ванредних избора, а да у случају предсједника расписивање избора зависи од самог предсједника и његовог понашања.

Наиме, Скупштина треба најприје да процијени да ли је предсједник повриједио Устав, па то мора да потврди Уставни суд, јер је он посљедња инстанца, указао је он.

"Ја нисам повриједио Устав и сматрам да одлично обављам своју функцију", навео је Николић додајући да изузев критика на његов изглед нико не може имати примједбу на то како обавља дужност.

Николић је казао да широм свијета представља Србију, идеје које влада заступа, и враћа се са сазнањем да изузетно цијене Србију, "што је довољан доказ за оно што је Србија урадила у протекле двије и по године".

Понашање предсједника, према његовим ријечима, у многим развијеним земљама је пресудно.

Он је нагласио да постоји установљени систем по којем треба ићи на изборе, а то је да се предсједници бирају сваких пет година, а Скупштина четири.

"По угледу на претходнике требало би непрестано да будем у медијима, да водим странку, разговарам о постављењима", критиковао је Николић додајући да се по предсједнику познаје држава.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *