Николић не одустаје од доласка на прославу Дана Републике Српске

Предсједник Републике Србије Томислав Николић одговорио је бошњачком члану Предсједништва БиХ да неће одустати од најављене посете Бањој Луци.

петак, јануар 6, 2017 / 00:35

Предсједник Републике Србије Томислав Николић одговорио је бошњачком члану Предсједништва БиХ да неће одустати од најављене посете Бањој Луци.

Изетбеговић је раније позвао Николића да размисли о тој одлуци да посети Бању Луку 9. јануара када ће бити обиљежен Дан Републике Српске.

"Мислим да господин Николић не би требало да својим доласком стане на страну нечега што дискриминише било кога у овој држави. Радовало би ме да дође неки други дан и да се не придружује прослави која ће повредити било кога у БиХ" изјавио је Изетбеговић, а преноси Н1. Према његовим ријечима, 9. јануар као празник укинут је одлуком Уставног суда Босне и Херцеговине. Предсједник Републике Српске и опозициони политичари овакву одлуку сматрају политичком. Николић је поручио да не пристаје на уцјене и да ће отићи у посјету главном граду Српске.

"Одлазак у Бању Луку не угрожава мој одлазак у Сарајево и то уопште нема никакве везе. Српска је ентитет са којим Србија има специјалне везе и моја је дужност да их негујем. И не признајем такву врсту уцена", поручио је Николић, преноси Курир.

Грађани Републике Српске су се на референдуму одржаном 25. септембра 2016. изјаснили за прославу овог празника и након тога Скупштина је усвојила нови Закон о празницима. Тај дио је Уставни суд БиХ прогласио неуставним и позвао на његову измјену јер је дискриминишући за грађане који нису хришћани с обзиром на то да се истог дана прославља слава РС – Свети Стефан. Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске најавило да ће 6. и 7. јануар бити нерадни дани јер су вјерски празници, а 9. јануар остаје као републички празник.

У дане празника Републике не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне делатности, наводи се у саопштењу Министарства. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *