Николић: На Олимпијаду могу Кинески Тајпех и Српско Косово

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је потребно постићи национални консензус о Косову и да намјерава да разговара и с представнцима владе и опозиције, као и Срба и јужно и сјеверно од Ибра, јер жели да „Србија коначно заузме став (о томе) шта жели“. Николић је у интервјуу за данашње издање листа "Данас" рекао […]

петак, август 3, 2012 / 09:04

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је потребно постићи национални консензус о Косову и да намјерава да разговара и с представнцима владе и опозиције, као и Срба и јужно и сјеверно од Ибра, јер жели да „Србија коначно заузме став (о томе) шта жели“.

Николић је у интервјуу за данашње издање листа "Данас" рекао да ће косовским Албанцима понудити суштинску аутономију – да "живе као Немци у Италији или Немци у Белгији".

Он је рекао и да је "Европа спремна за улазак Србије" и да не очекује додатне услове за утврђивање датума за отпочињање њених приступних преговора са ЕУ, али да није "превелики оптимиста" да ће се то десити ове године.

Предсједник Србије је рекао да се залаже за постизање "националног консензуса" о Косову зато што о суштинским питањима "од националног интереса" треба постићи сагласност, изнад појединачних и страначких интереса.

Додао је да о "националном консензусу" о Косову жели да разговара са свима који у Скупштини имају представнике, с члановима Владе, а потом и опозиције, САНУ, Цркве, значајнијим привредницима.

"Планирам да окупим представнике локалних самоуправа јужно од Ибра, хоћу са њима да разговарам зато што је њихов статус другачији од севера. Желим да Србија коначно заузме став шта жели", рекао је Николић.

Николић је рекао да "влада свакако нема обавезу, нити ће бити прозивана због тога што неће да спроведе нешто о чему постоје различита тумачења" какво је питање представљања Косова.

"Организатори скупова почињу да пишу само Косово с фуснотом, а ни у документима се више не појављује фуснота у којој се описује шта је Косово. Влада Србије је, због тога, иако је прихватила споразум, одлучила да наши представници напусте сваки састанак на којем Косово није прописно обележено. Шта ми сад радимо: нас нема на тим састанцима, чиме је Србија на губитку јер губи корак са савременим догађањима и трендовима у свету", рекао је Николић.

На питање шта као предсједник Србије нуди косовским Албанцима, Николић је рекао "понуда је Резолуција 1244 Савета безбедности УН – суштинска аутономија".

"Предложићу, кад се будемо договорили, да живе као Немци у Италији или Немци у Белгији. Без одлуке Немаца, нема одлуке белгијског парламента. Зар је то мало? Зашто да буду држава, то је толико бесмислено. Неки су ми у Лондону рекли да на Олимпијади учествују Кина, Кинески Таипеи, Кинески Хонконг, ја сам им одговорио да, ако се приштинске институције пријаве као српско Косово, могу да учествују на Олимпијским играма", рекао је Николић.

На питање да ли је "еврофанатик" – како га је описао премијер Ивица Дачића, Николић је рекао да ту изјаву треба посматрати с аспекта да се владајућа коалиција, "поред многих супротних ставова", окупила "око једне заједничке идеје".

"Ја нисам фанатик ни у чему. Мислим да нормалан, образован човек, ерудита, не може да буде фанатик. Фанатизам није добар и мене немојте у томе да тражите. Имам потпуно реалан однос према ЕУ, знам колико нам је потребна и колико можемо да учинимо да јој се придружимо", рекао је Николић.

Николић је навео да Србија због криминала, корупције, лоше изведене реформе правосуђа или приватизације, до сада "и није била спремна за ЕУ", али да ће нова влада морати да ради "много брже, ефикасније, искреније" од претходне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *