Николић и Тачи поздравили папу

Предсjедник Србије Томислав Николић руковао се данас у Ватикану с папом Фрањом, који је на церемонији на тргу светог Петра устоличен за поглавара католичке цркве. Николић и папа Фрања су том приликом разменили неколико реченица уз помоћ преводиоца, али није познато шта је била тема кратког разговора. У делегацији Србије у Ватикану су данас били […]

уторак, март 19, 2013 / 18:36

Предсjедник Србије Томислав Николић руковао се данас у Ватикану с папом Фрањом, који је на церемонији на тргу светог Петра устоличен за поглавара католичке цркве.

Николић и папа Фрања су том приликом разменили неколико реченица уз помоћ преводиоца, али није познато шта је била тема кратког разговора.

У делегацији Србије у Ватикану су данас били и Иван Мркић, Марко Ђурић, Јасмина Митровић Марић.

Преузимањем папинског знамења – палије и Рибарског прстена, љубљењем Јеванђеља или пољупца Христу и благосиљањем присутних, поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрањоуведен је данас на Тргу светог Петра у Риму у трон светог Петра.

Свечаној церемонији присуствовали су представници шефови држава и влада готово 200 држава, предстаници готово свих православних цркава, јеврејске и других вјерских заједница, као и готово милион вјерника који су у Рим пристигли из цијелог свијета.

На церемонији је и самопроглашено Косово добило статус делегације, а “косовски премијер“ Хашим Тачи се је током саме церемоније сједио поред потпредсједника САД Џоа Бајдена.

Из региона су церемонији присуствовали, предсједници Словеније Борут Пахор и Хрватске Иво Јосиповић, као и хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић.

Делегацију БиХ, предводио је Вјекослав Беванда предсједавајући Савејта министара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *