Николић-Додик: Јачати специјалне паралелне односе

Предсједници Србије и Републике Српске Томислав Николић и Миорад Додик изразили су данас увјерење да ће сарадња Београда и Бањалуке, у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама, у будућности бити боља, и да ће се заједнички пројекти реализовати интензивираном динамиком. Предсједник Николић је, послије сједнице Савјета за сарадњу Србије и РС, рекао да се […]

среда, децембар 26, 2012 / 18:05

Предсједници Србије и Републике Српске Томислав Николић и Миорад Додик изразили су данас увјерење да ће сарадња Београда и Бањалуке, у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама, у будућности бити боља, и да ће се заједнички пројекти реализовати интензивираном динамиком.

Предсједник Николић је, послије сједнице Савјета за сарадњу Србије и РС, рекао да се нада искренијој и стабилнијој сарадњи Србије и РС, будући да је данас констатовано да има питања од обостраног интереса која у претходном периоду нису рализована на најбољи начин.

„Србија нема аутоцензуру у сарадњи са било ким посебно, не са РС”, истакао је Николић на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Додиком и премијерима Ивицом Дачићем и Александром Џомбићем.

Николић је још једном истакао да је Србија гарант Дејтонског споразума, који РС у потпуности спроводи у оквиру БиХ.

Према његовим ријечима, Србија и РС у оквиру Споразума о специјалнм паралелним везама траже што бољи основ за сарадњу на трећим тржиштима и заједничку производњу, као и за координирано дјеловање и сарадњу јавних предузећа, како се не би догађало да једна од страна трпи несташице а да друга страна има могућнот да јој помогне.

„Ми смо отворени за сарадњу и наставићемо идуће године. За нама је тешка година и надам се да је то била прва година много искреније и озбиљније сарадње”, рекао је предсједник Николић, истакавши да на данашњој сједници није било разговора о политичким темама које би излазили из оквира споразума о везама Србије и РС.

Николић: Спреман сам за сарадњу са Сарајевом

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас у Бањалуци да је спреман за сарадњу са властима у Сарајеву и политичким представницима Бошњака, али да је за то потребна обострана воља.

Николић је, послије састанка Савјета за сарадњу Србије и РС, истакао да је БиХ држава чланица УН, да има Сарајево за главни град, два ентитета и три конститутивна народа, и да он поштује све те чињенице.

Одговарајући на питање новинара зашто је одлучио да посјети Бањалуку прије Сарајева, Николић је истакао да он популарност у Србији не мора да стиче тако што ће изазивати нетрпељивост према некој другој држави.

Члан предсједништва БиХ Бакир Изетбеговћ, како је истакао, нема разлога да о њему говори или мисли лоше, јер сарадња Србије и РС се одвија у потпуности у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама, који је проистекао из Дејтонског споразума, а чији је Србија грант.

„Ја никада ништа лоше нисам рекао ни о БиХ па ни о господину Изетбеговићу, јер онај кога је народ изабере заслужује да тај народ води”, рекао је Николић.

Предсједник Србије је нагласио да је распложен за разговоре, али да не може да иде да куца од врата до врата, јер то није пракса нигде у свету.

Шеф српске дипломатије ће, како је најавио, сутра посјетити Сарајево, тако да нико нема основа да говори да су односи Србије и БиХ у застоју.

Предсједник РС Милорад Додик је поручио да Изетбеговић не представља БиХ, већ да је само политички представник бошњачког народа и као такав не може да говори у име читаве државе.

„Да би могао да говори у име БиХ он мора да има став Предсједништва, а нема га”, истакао је Додик.0 КОМЕНТАРА

 1. Гдје ли су они срдачни, страствени загрљаји које је Додик тако нескривено упућивао бившем предсједнику Србије, свом пријатељу Боти? А је ли баш сигурно да је нови предсједник Србије, озбиљни Николић баш сасвим заборавио недавне додикове ријечи о политичким побачајима и још поврх свега дошао скрушено „на ноге“ преЦједнику РС?

  У дипломатији, очито, није све за јавност. Тек ће да се чује!

  Јел` се јављао Мишковић?

 2. Definitivno za za ovaj narod stoji glupi bosanci, i to prekodrinska ‘braća’ koriste maksimalno. Mi ćemo patriJotski izvoziti sve što nam padne na pamet, a zauzvrat ćemo štiti interese RS-a, ali BIH je neupitna. Vi ćete sa druge strane plaćati akcize za izvoz u Srbiju kao za Kanadu ili Island, i pomaziti vas po glavici, a vi mašite repićima.
  Srbija do Tokija!

 3. Вјерујем да је тежиште на „специјалном“, мада ни „паралелно“ није далеко од памети! Разлика је што овај наш (М.Д.) гусла фронтално, паралелно и специјално, а из матице му одговарају један врло специјално, а други само паралелно. Сконтаће ОН, доказано!

 4. herc64, 27.12.2012. 18:05:55

  🙂

  Ово је више него кошмар и претварање мишљења у обично срање!
  Па кад прочитамо неколико редова из текста, у којим се наводи како је додик „схватио“ превару Запада од ког није добио ништа, па се окренуо негдје некаквом „истоку“ Русима и Кинезима!??:P
  Хеее…е сад се може замислити тек то исчашење мозгова код рецимо нашег симаге који се декларише као „западњак“ и велики поштовалац лика и дјела м. додика!?:PB-) или оне друге слине биггија…

 5. Moj hercu, odavno ja vama govorim da je firči ustaškonjemačkovatikansko čedo, doveli su ga s ciljem da dovrši ono što nisu uspjeli u dosadašnjim ratovima.Bez ijednog opaljenog metka, bez ijedne svoje žrtve, bez ijednog potrošenog centa došli su do cilja. Dali su mu odriješene ruke da nas opljačka , pare podijeli sa svojim razbojnicima , a Švabama preda prirodna bogatstva .Naravno, nas da svede na broj prsta na ruci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *