Нијемци истражују подземно језеро на Старој планини

Група ронилаца из Њемачке боравиће почетком априла на Старој планини, гдје ће истраживати извор Врело, за које се претпоставља да истиче из огромног подземног крашког језера и за истраживаче још увијек представља велику мистерију. Извориште се налази на истоименом излетишту у срцу Старе планине, а рониоци никада нису успјели да открију његову дубину, нити разлог […]

недеља, март 10, 2013 / 16:22

Група ронилаца из Њемачке боравиће почетком априла на Старој планини, гдје ће истраживати извор Врело, за које се претпоставља да истиче из огромног подземног крашког језера и за истраживаче још увијек представља велику мистерију.

Извориште се налази на истоименом излетишту у срцу Старе планине, а рониоци никада нису успјели да открију његову дубину, нити разлог због кога сваке године, негдје око Преображења, мистериозно пресуши на само пар сати, да би се убрзо поново активирало.

Директор Туристичке организације Пирот (ТОП) Братислав Златков каже за Танјуг да су рониоци из Њемачке, заједно са својим колегама из Србије, овде већ боравили прошле године и да су се спустили до 48 метара дубине, али дубље нису могли јер нису имали специјализовану опрему за екстремне услове роњења.

За почетак априла најавилли су поновни долазак са специјалном опремом и онда планирају да у потпуности истраже Врело, које их је одушевило због вела мистике којим је окружено.

На дубини од 48 метара, октобра прошле године, они су дошли до такозваног сифонског врела које је, како претпостављају, системом спојених судова спојено са огромним подземним крашким језером. Из њега је вода шикљала огромном брзином и нису смјели да иду даље, али сада планирају да понесу опрему која ће им омогућити да и ту препреку савладају, каже Златков.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *