Није сваки март исти: Еулеков пресудио Србима за нереде из 2008. године

Основни суд Еулекса осудио тројицу Срба за мартовске нереде у Косовској Митровици 2008. године, док су друга тројица ослобођена. Претходно је изрицање пресуде одложено, пошто су Срби јутрос блокирали улаз у зграду суда. Међународно судско вијеће Основног суда у Косовској Митровици, којим је предсједавала судија Еулекса Катја Доминик, изрекло је затворске казне тројици, од шесторице […]

четвртак, март 28, 2013 / 17:01

Основни суд Еулекса осудио тројицу Срба за мартовске нереде у Косовској Митровици 2008. године, док су друга тројица ослобођена. Претходно је изрицање пресуде одложено, пошто су Срби јутрос блокирали улаз у зграду суда.

Међународно судско вијеће Основног суда у Косовској Митровици, којим је предсједавала судија Еулекса Катја Доминик, изрекло је затворске казне тројици, од шесторице Срба, због учешћа у мартовском насиљу 2008. године у Митровици. Јутрос око седам сати Срби су блокирали зграду Основног суда и онемогућили припадницима Еулекса да у њу уђу.

Марјан Илинчић (63) осуђен је на 20 мјесеци затвора, Драган Милојевић (27) на 18 мјесеци, Зоран Чавић (47) на девет мјесеци, условно годину дана, док су преостала тројица Миодраг Ралић (54), Небојша Јовић (48) и Авни Краснићи (39) ослобођена оптужби.
Осуђени ће морати да плате и трошкове кривичнг поступка у висини од по 500 евра. Браниоци тројице осуђених Срба су најавили да ће поднијети жалбе.

Шесторици Митровчана стављано је на терет више од 20 кривичних дјела. Оптужница их је тертила за нелегално заузимање суда у сјеверном дијелу Митровице, позив на отпор, ометање службених лица у вршењу дужности, учествовање у маси која врши кривично дјело, угрожавање УН и придруженог особља. На терет им је стављало и оштећење покретне имовине, распиривање националне, расне, вјерске или етничке мржње, раздора или нетрпељивости.

У нередима је дошло до затварања суда након што су се сукобиле јединице међународних снага и Срба. Током инцидената погинуо је један украјински полицајац, повријеђена су 64 полицајца УНМИК-а, 24 припадника Кфора и око стотину српских демонстраната. Судија је
рекла да Судско вијеће није морало да одлучује о убиству украјинског полицајца и да је дужност судског панела била концентрација на кривична дјела за која су оптужени били одговорни.

Срби који су од јутрос држали у блокади суд у Митровици деблокорали су прилазе суду, а начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић и предсједник ове општине Драгиша Влашковић договорили су се са представницима Еулекса да припадници косовске полиције учествују у пратњи Еулексових судија и тужилаца, а колону ће чинити шест возила.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *