Није им умро газда: Креди свис банка изгубила 40 одсто вриједности

Креди свис, једна од највец́их европских банкарских институција, од јула прошле године изгубила 40 одсто вриједности, објавио је Волстрит журнал. Током 2015., прије пореза, Креди свис банка забиљежила је губитак 2,5 милијарде долара. Катастрофалне резултате заокружио је податак да је само од љета прошле године, када је на чело банке дошао Тидјане Тиам, велика банкарска […]

недеља, мај 1, 2016 / 18:38

Креди свис, једна од највец́их европских банкарских институција, од јула прошле године изгубила 40 одсто вриједности, објавио је Волстрит журнал.

Током 2015., прије пореза, Креди свис банка забиљежила је губитак 2,5 милијарде долара.

Катастрофалне резултате заокружио је податак да је само од љета прошле године, када је на чело банке дошао Тидјане Тиам, велика банкарска свјетска звезда, па до априла ове године, забиљежен губитак вец́и од милијарде долара.

Такви поражавајуц́и резултати узнемирили су акционаре банке, а њихово расположење најбоље је описао један мали акционар, који је рекао да га власници акција Креди свиса подсјец́ају на људе који су власници пословне зграде, који сада беспомоц́но гледају како се та зграда урушава пред њиховим очима.

ЦЕО банке Тидјане Тиам признао је да су пословни резултати разочаравајуц́и за акционаре, њега лично, али и све запослене. Замолио је акционаре за стрпљење уверавајуц́и их како банке треба времена да би најпре зауставило, а потом и преокренуло негативне трендове.

Нова стратегија банке, наговијестио је Тиам, биц́е усредсређена на бизнис са управљањем имовином. Одговор акционара није се дуго чекао: 18 одсто гласало је их против тога да се извршни директори банке награде бонусима за 2015., док их је 15 одсто било против тога да извршни шефови банке имају уговоре са фиксним износима плата.

Акционари су посебно огорчени јер су им бивше и садашње вођство банке представили сасвим различите податке о ситуацији у банци, а предсједник банке Урс Рохнер, одговарајуц́и на критике акционара, изјавио је како увијек има људи који ц́е постављати питања, критизирати стратегију или начин на који се извршава план. Додао је ипак да је сваки дијалог увијек добродошао.

Један од најугледнијих акционара Томас Миндер, који је уједно и члан швајцарског парламента, изјавио је на састанку акционара, да су сви згрожени начином на који се води банка

Незадовљство и превирања у Креди свису, још су један доказ са колико се драматичним проблемима и изазовима сусрец́е европски банкарски сектор, још до недавно је један од најпрофтабилнијих и најсигурнијих бизниса на свијету. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *