Ни Нијемци нису цвјећке: Шпигл тврди да су и они шпијунирали САД

Њемачка обавјештајна служба (БНД) дуго је шпијунирала више званичника и компанија у САД, укључујући и Бијелу кућу, објавио је магазин „Шпигл”.

четвртак, јун 22, 2017 / 20:10

„Шпигл” наводи да је имао увид у документа која показују да је БНД имала листу од око 4.000 „изабраних кључних ријечи” за надгледање у периоду од 1998. до 2006. године.

То укључује бројеве телефона или факсова, и-мејл адресе Бијеле куће, као и министара финансија и спољних послова.

Међу другим „метама” су се нашле војне инситуције, укључујући америчке ваздухопловне и морнаричке снаге, НАСА, као и Хјуман рајтс воч.

Агенција АФП преноси да БНД није жељела да да коментар „Шпиглу” поводом ових навода.

„Шпигл” је и крајем фебруара објавио да је БНД дуго шпијунирала новинаре Би-Би-Сија, Њујорк тајмса, Ројтерса и других страних медија.

Позивајући се на документа у које је имао увид, недељник је тада писао да је БНД имала најмање 50 бројева телефона, факса и имејл адреса новинара или редакција у цијелом свијету на својој листи такозваних „селектора” од 1999. године.

Како се наводи, мета шпијунирања било је неколико бројева редакција Би-Би-Си у Лондону и Авганистану, Њујорк тајмса у Авганистану, као и агенције Ројтерс у Авганистану, Пакистану и Нигерији.

ББЦ је реаговао саопштењем да је разочаран оваквим тврдњама и позвао све владе да поштују слободу штампе.

Организација Репортери без гранца окарактерисала је наводе о шпијунирању као „монструозан напад на слободу штампе”.

БНД ни тада није жељела да коментарише наводе „Шпигла”.

Њемачка је врло оштро раеаговала када је 2013. процурила информација Едварда Сноудена да су амерички агенти прислушкивали широм свијета, укључујући мобилни телефон Ангеле Меркел.

Францука агенција АФО наводи да се касније испоставило да је управо БНД помагао америчкој НСА да шпијунира европске савезнике.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *