Незаборав: Сјећање на Грубишино поље

У петак 28. септембра 2012. године биће служен парастос и одржан комеморативни скуп за 2694 православних Срба са подручја Грубишног Поља, побијених и изгинулих током Другог свјетског рата. У Храму Светог великомученика Георгија са почетком у 12.00 часова биће служен парастос. Други дио сабрања одржаће се на бившој жељезничкој станици у Грубишном Пољу гдје ће […]

четвртак, септембар 27, 2012 / 15:14

У петак 28. септембра 2012. године биће служен парастос и одржан комеморативни скуп за 2694 православних Срба са подручја Грубишног Поља, побијених и изгинулих током Другог свјетског рата.

У Храму Светог великомученика Георгија са почетком у 12.00 часова биће служен парастос.

Други дио сабрања одржаће се на бившој жељезничкој станици у Грубишном Пољу гдје ће бити полагање вјенаца и обраћања званица, након чега ће учесници обићи и стратишта на Трандлеровој дјетелини и у Кишовом јарку.

Скуп ће бити одржан на саму 70-ту годишњицу масакра који су хрватски усташе извршиле над више од 70 невиних српских цивила са подручја Грубишног Поља и њихових сународњака, српских мајки и дјеце депортованих ту са Козаре.

Учесници скупа ће се присјетити и помолити за душе 2694 православних Срба са подручја Грубишног Поља, побијених и изгинулих током другог свјетског рата. Највећи број побијених су цивилне жртве од којих је већина завршила своје животе у логорским комплексима Јасеновац и Госпић-Јадово-Паг, ликвидационим центрима злочиначке Независне државе Хрватске.

Ове године, навршила се и 71 година, како су хрватски усташе ноћу 26/27. априла 1941., похапсили, а онда са жељезничке станице у Грубишном Пољу, марвеним вагонима отпремиле 504 ухапшена Србина пут Загреба, Копривнице и Госпића. Њих 487 је побијено на подручју комплекса усташких логора Госпић – Јадовно – Паг.

Позивамо Вас да дођете у Грубишно Поље и заједно са нама учествујете у молитвеном сјећању на невине жртве, наше рођаке и сународњаке.

Организатори сабрања су Завичајно удружење Билогора из Београда, Вијеће српске националне мањине бјеловарско-билогорске Жупаније и удружење грађана Јадовно 1941. из Бање Луке.

За све додатне информације, можете се обратити путем мејла udruzenje@jadovno.com ili telefonom na broj +38765511130. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *