Невјероватно али истинито: Миле рекао нешто против Мила

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у да РС и Србија имају право да саме одлуче о свом статусу и да Срби у овом вијеку треба да промовишу национално уједињење тамо гдје је то могуће.

среда, август 9, 2017 / 08:03

Говорећи о најављеној декларацији Србије и РС о заједничком дјеловању за опстанак Срба, о којој је недавно разговарано у Новом Саду с представницима Срба из региона, он је као примјер навео Источну и Западну Њемачку које су се ујединиле када су се створили историјски услови.

Додик је, како преноси Бета, рекао да се најављеном декларацијом „не доводи у питање ниједна држава нити њен територијални интегритет“, као и да у њој нема тежњи за преуређење појединих држава.

Декларацијом се, додао је он, доводе се у питање политике које „иду за тим да се девастирају српска национална заједница и њена права“.

Додик је најавио да би о тој декларацији парламенти РС и Србије требало да се изјасне у новембру с циљем да се покаже да српске националне заједнице у неким земљама „нијесу напуштене“.

„У Хрватској је смањен број Срба који тамо живе на око 186.000, од којих се само њих око 56.000 усуђује рећи да говоре српским језиком“, рекао је предсједник РС.

У Црног Гори, како је рекао, почињен је „идентитетски геноцид над српском националном заједницом„, док се у Македонији, како је навео, затвара владика, који је представник Српске православне цркве.

„У БиХ Срби имају своју државу, али има проблема са њеним статусом, са аспирацијама за њеним укидањем. Видљиво је, према попису из 1991. године, да је у Сарајеву живјело преко 157.000 Срба, а према посљедњем попису тамо живи њих само 1.333“, навео је Додик.

„Треба додати и Албанију, Бугарску, Румунију и Мађарску и сагледати шта су све изазови са којима се суочава наша национална заједница у тим државама и све то покушати генерисати као свој циљ“, нагласио је предсједник РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *