Невесињска олимпијада, жива спона са традицијом

Помоћник министра за трговину и туризам Републике Српске Александра Трифковић отворила је синоћ 137. „Невесињску олимпијаду“, наглашавајући да је ова традиционална манифестација прави примјер како се од заборава чува исконска традиција и коријени предака. Она је напоменула да је Министарство трговине и туризма Српске до сада подржало више пројеката и манифестација у општини Невесиње и […]

недеља, август 19, 2012 / 10:53

Помоћник министра за трговину и туризам Републике Српске Александра Трифковић отворила је синоћ 137. „Невесињску олимпијаду“, наглашавајући да је ова традиционална манифестација прави примјер како се од заборава чува исконска традиција и коријени предака.

Она је напоменула да је Министарство трговине и туризма Српске до сада подржало више пројеката и манифестација у општини Невесиње и да ће то чинити и убудуће.

У културно–забавном дијелу програма наступили су гангашка група и фолклорна секција КУД-а „Невесиње“, СПКУД „Гусле“ из Мостара, етно група „Свети Димитрије“, гангаши Српског соколског друштва „Невесињска пушка“, народни гуслар Милош Паровић, чланице плесне групе „Летс денс“ и естрадне умјетнице из Србије Биљана Сечивановић и Јадранка Барјактаревић.

У оквиру "Невесињске олимпијаде" отворен је и осми сајам пољопривредних производа и ручних радиности на којем су се пробали традиционални призводи овог краја – сир, кајмак, пршут, мед и ракија, а излагачи су се ове године потрудили да уреде своје штандове што је сајамску манифестацију додатно обогатило.

У конкуренцији излагача моринског сира, прву награду освојио је Момчило Савић, а најбољи кајмак на сајму имала је Радојка Савић.

Жири је одлучио да прву награду за најбољи пршут подијеле Вујадин Шмркић и Милован Стајић, а у конкуренцији излагача пчелињих производа прву награду освојили су Раде Радовановић и Радмило Говедарица.

Домаћа ракија се највише пробала на штанду Шпира Паровића, а традиционална јела најукусније је спремила Мирјана Паровић. Жири је наградио и петнаестак излагача ручних радиности.

Најљепше уређени штанд имао је Бранислав Вукосав.

Централни догађај 137. "Невесињске олимпијаде" на Братачком лугу код Невесиња почиње данас у 12.00 часова традиционалним дисциплинама – скок у даљ, пењање на стуб, скакање на мијех, трка са јајетом у кашици, трка у џаку, те трчање по брвну и бој на брвну.

Најатрактивније дисциплине олимпијаде трке коња почињу у 17.00 часова.

"Невесињску олимпијаду" организује општина Невесиње уз покровитељство Министарства за породицу, омладину и спорт Републике Српске, Министарства трговине и туризма и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *